Její návštěvníky tam však tento rok čeká navíc celá řada kulturních akcí, které vyvrcholí o posledním červencovém víkendu zároveň se slavnostmi bratrství Čechů a Slováků.

Vyhlášené útočiště turistů v Bílých Karpatech pozvolna proměňuje do civilizovanější podoby současný chatař Miroslav Martinček. Během pěti let objekt rozšířil o verandovou část a terasu, přičemž se pozvolna mění i jeho interiér. Obvodový plášť chaty by se měl dočkat nového obkladu, který má působit jako srubová stavba. Ze střechy zmizí plechová krytina, kterou s největší pravděpodobností nahradí alpský šindel. „V minulosti tato chata měla šindelovou střechu, tak vlastně o nic nového nepůjde. Baví mě vracet věcem jejich zašlou slávu. Dělat věci tak, jak je lidé dělali kdysi je neuvěřitelně krásné," přiznává Miroslav Martinček. Momentálně je před dokončením malý obchůdek v přízemí, ve který se proměňuje recepce. „Podařilo se nám také zrekonstruovat místnost vedle restaurace. Ta bude sloužit jako společenská místnost pro ubytované, případně pro školení, oslavy či jako dětský koutek," přibližuje Martinček s tím, že její součástí bude velká knihovna. On sám je totiž majitelem sedmi tisíc knih, které tam chce nabídnout k dispozici návštěvníkům pro chvíle odpočinku. „Hlavní naší prioritou ale je udělat nové toalety v prvním patře," doplňuje chatař. Nejbližší akce se na Holubyho chatě podle něj uskuteční už příští týden, kdy si tam děti s rodiči budou moct namalovat vajíčka, včetně pštrosích. „Chystáme také Open Air Cinema na Holubyho chatě, kdy bychom chtěli po celé letní prázdniny, každý pátek a sobotu, promítat na terase filmy, s jejichž výběrem teď finišujeme," prozrazuje Miroslav Martinček. Poslední červencový víkend pak podle něj bude patřit oslavám 90. výročí otevření chaty, které se budou odehrávat od pátku do neděle ve velkém stanu před touto turistickou základnou.

Změny většinou oceňují také lidé z úpatí Velké Javořiny. „Holubyho chata, je velmi významná pro cestovní ruch v naší obci, kam většina turistů přichází s cílem navštívit nejvyšší vrchol Bílých Karpat. S turistikou samozřejmě souvisí také možnost dobrého občerstvení a ubytování," poznamenala Jana Bruštíková z Informačního centra Strání. V okolí Velké Javořiny je tato chata podle ní jediným podobným zařízením. „Proto jsme rádi, že funguje a že se snaží svým zákazníkům nabídnout stále víc a víc lepších služeb," konstatovala Jana Bruštíková.

Oživení služeb pro návštěvníky bělokarpatské kóty pochvaluje také předseda Klubu českých turistů v Uherském Hradišti František Čevela. „Je dobře, že se prostory chaty rozšiřují. Častokrát při našich setkáních jsme se do jejích původních prostor nedokázali vměstnat," řekl František Čevela a dodal, že už byl nejvyšší čas oživit v této oblasti turistický ruch.

Proměny Holubyho chaty na Javořině.

Jedinou skvrnou na jinak všeobecně kvitovaném záměru obnovy Holubyho chaty je spor obce Lubina, na jejímž katastrálním území objekt stojí, s chatařem Miroslavem Martinčekem. „Holubyho chata je velkým symbolem a je škoda, že jsme zatím bohužel nenašli společnou řeč. Ke změnám tam totiž dochází bez našeho souhlasu, neboť se lokalita nachází ve druhém ochranném pásmu vodního zdroje," prozradil Slováckému deníku starosta Lubiny Martin Beňatinský. S tím však Miroslav Martinček nesouhlasí a dodává, že k modernizaci Holubyho chaty neměl starosta Lubiny námitek, což signoval na dokumentu Ohlášení drobné stavby 15. března 2012.

Základní kámen Holubyho chaty byl položen 8. července 1923. Už o rok a čtvrt později by se její stavba dokončila. Za dva roky, koncem roku 1926, ale vyhořela. Zcela nové chaty se dočkal vrchol Bílých Karpat už o čtyři roky později. Chata fungovala i v době druhé světové války, kdy přes ni i vrchol převáděly partyzánské spojky stovky běženců z protektorátu Čechy a Morava do zahraničního odboje. Poslední rekonstrukci objekt absolvoval v 70. letech minulého století.