Ti mohli už dvě hodiny po poledni začít koštovat některý z 232 vzorků bílých, 114 červených a 22 rosé vín od vystavovatelů z pětadvaceti obcí a měst východní a jižní Moravy, ale také ze slovenského Trenčína.

Nejvzdálenější vzorek doputoval na výstavu až z Prahy.

Odborný garantem degustace, k níž zasedlo šest dnů před výstavou šestatřicet porotců, byl Břetislav Jakubík.

NA TRHU. Velikonoční jarmark v Hradišti, tradiční a hlavně otevřený všem.
Hradišťský velikonoční jarmark byl i letos oslavou jara

Jury přisoudila pětadvaceti vínům vítězství v odrůdě a rozhodla o pořadí deseti nejlepších kolekcích vín, do nichž bylo započteno pět vzorků. Nejvyššího bodového hodnocení 19,2 bodu dosáhla kolekce od břesteckých vinařů Petra Ševčíka & Františka Malíka.

„Tak trochu raritou byla na výstavě Frankovka slámová od Michala Výstupa z Boršic. Je sice zařazená mezi červená vína, ale je téměř růžová," uvedl Vladimír Malík, viceprezident spolku Vinaři Břestek.

Netajil se tím, že třiačtyřicetiletá tradice koštů vína v obci nebyla díky tamním vinařům-nadšencům ani jednou přerušena.

„Mladých vinařů, kteří košty v naší dědině pořádají, je málo. Ale při přípravě a v průběhu výstav nám zejména radou pomáhají naši otcové, kteří nás naučili hrozny pěstovat, víno z nich vyrábět, ale také nás vedli k pokoře," vysekl poklonu tátům mladých vinařů Vladimír Malík.

Farář Pavel Macura symbolicky požehnal při nedělní velikonoční bohoslužbě v Bílovicích pečené beránky i další velikonoční pochutiny, které tam lidé přinesli. Po mši věřící u kostela chutnali jehněčí s nekvašeným chlebem.
V Bílovicích dostali po velikonoční mši maso z pečených beranů

Už posedmé ochutnávali vína v Břestku manželé Petra a Lukáš Hamtákovi z Vítkovic, kteří si o prodlouženém velikonočním víkendu vyšlápli do Chřibů.

„Máme spoustu známých, kteří jezdili a jezdí na košty vín pouze do Břestku. I my jsme se zdejšími víny spokojeni, proto je tu rádi koštujeme," svěřili se milovníci vín ze severní Moravy.

Mezi návštěvníky výstavy vín v Břestku byl už popáté starosta partnerské slovenské obce Selec Stanislav Svatik.

„Je to moc pěkná akce, typická pro východní a jižní Moravu. Jsem z chladnější trenčínské oblasti, kde spíše inklinujeme ke slivovici. Já rád ochutnávám bílá vína, kupříkladu Ryzlinky rýnské. A ty jsou tu opravdu dobré," usmíval se starosta Selce.

Výstava vína v Břestku se letos obešla bez hudebního doprovodu, ať už cimbálovky nebo harmonikáře.

„Chtěli jsme, aby si lidé víno v klidu vychutnávali, popovídali si o něm a nemuseli překřikovat muziku," dodal Vladimír Malík.