K nim už léta patří akce s názvem Velikonoce na Buchlově, kterou si za chladného a větrného počasí nenechaly ani letos ujít stovky návštěvníků.

Po dobu Velikonoc byla prohlídková trasa hradu vyzdobena jarními květinami a velikonočními kraslicemi, zatímco v nádvořích kdysi opevněného feudálního sídla odstartoval o Božím hodu velikonočním 11. ročník řemeslného jarmarku.

„Letos je opět na Buchlově větrné a hodně chladné počasí. Obávám se, že kdyby Velikonoce byly v červenci, byla by také zima, takže bych je nedoporučovala do července neposunovat,“ řekla se smíchem Libuše Mikulová správkyně hradního depozitáře.

Podotkla, že při pořádání velikonoční akce na hradě je všechno závislé na počasí.

„Před čtyřmi roky napadlo o Bílé sobotě na Buchlově téměř metr sněhu, který se nepodařilo pořadatelům uklidit, takže na hrad tehdy přišlo sto návštěvníků,“ zalovila v paměti Libuše Mikulová.

Velikonoční koštování vína v Břestku
Velikonoční koštování vína v Břestku nabídlo 368 vzorků

Letos se prý pořadatelé akce v kapli Barborka modlily, aby se studené počasí opozdilo a přišlo až po Velikonočním pondělí.

Z letošního jarmarku na Buchlově si ale děti i dospělí odnášeli hezké zážitky. V loveckém salonku předváděly zručné ženy zdobení kraslic nejrůznějšími technikami, víc než sto let starými. Šikovné řemeslnice zasvěcovaly účastníky akce do paličkování krajek, předení vlny na kolovrátku nebo zápustkového pletení vlny středověkou metodou.

O dobrou náladu se na hradě staral pěvecký sbor Tetky z Ježova na Hodonínsku, které nejenže zpívaly slovácké písničky, stloukaly máslo z domácí smetany, ale také zvaly návštěvníky hradu na chleba namazaný čerstvě stlučeným máslem.

„To se nedá srovnávat s těmi novodobými margaríny. Takže žádná rama či flora, ale máslo z dobré domácí smetany,“ halasily Tetky z Ježova.

Do velikonoční tvorby se mohli zapojit také děti. Mohly si ozdobit vaječné výfuky nebo uplést pomlázku a také s nimi odkráčet domů. Na hradním nádvoří se buchlovský kastelán Rostislav Jošek šikovně otáčel kolem dýmníku, v němž pekl kváskový žitný chleba.

„Kvásek nám dal Ivo Nožička, mouku správa hradu Buchlova. Chleba sázím do dýmníku sám a také je z něj vytahuji,“ pochlubil se kastelán hradu.

Farář Pavel Macura symbolicky požehnal při nedělní velikonoční bohoslužbě v Bílovicích pečené beránky i další velikonoční pochutiny, které tam lidé přinesli. Po mši věřící u kostela chutnali jehněčí s nekvašeným chlebem.
V Bílovicích dostali po velikonoční mši maso z pečených beranů