Stal se jím pětapadesátiletý P. Jan Peňáz, děkan z Velkého Meziříčí, zakladatel a účastník pěších poutí na Velehrad, který Slováckému deníku poskytl exkluzivní rozhovor.

Koncem první únorové dekády, kdy se uskutečnila první valná hromada Matice velehradské, čítalo toto obnovené sdružení sto dvaasedmdesát členů. Kolik jich má dnes?

Matice se rozrostla o dalších sto členů. Jejím členem se stal biskup Josef Hrdlička. Čestné členství v ní přijal také kardinál Tomáš Špidlík SJ, který 17. května navštívil Velehrad a matici věnoval v upomínku krátkou písemnou zdravici.

Sesterským sdružením na Moravě je Matice svatohostýnská, která sdružuje sedm tisíc členů. Bude váš spolek usilovat o to, aby se počtem členů věkově starší sesterské matici vyrovnal?

Prvořadým úkolem našeho sdružení je získávat nové členy. Nechceme ale svádět nějaký zápas o to, která matice bude mít víc členů. Naším společným úsilím by měla být vybudována co nejkratší poutní cesta mezi Svatým Hostýnem a Velehradem. Budu-li živ a zdráv, tak bych chtěl tu zhruba šedesátikilometrovou poutní cestu projít jako první. Postupně by se mohla tato cesta protáhnout na sever do Czenstochowé v Polsku, ale třeba také na jih do Říma.

Co je hlavním cílem Matice velehradské?

Uchovat křesťanský ráz Velehradu, podporovat úctu ke svatému Cyrilu a Metodějovi, zachovávat toto významné poutní místo pro další generace a v neposlední řadě spolupracovat na jeho dotváření v evropské duchovní centrum.

Můžete i přes krátkou dobu od vzniku matice prezentovat plody její činnosti?

I přesto, že Matice velehradská byla obnovena na sklonku loňského roku, neváhala se ujat projektu poutní cesty, na nějž shání finanční prostředky. Pro druhé pololetí letošního roku připravila duchovně kulturní program a snaží se pro poutníky, kteří do Velehradu přicházejí a přijíždějí, vytvořit co nejlepší zázemí. Každý poutník, který se do naší matice zapojí, tady vlastně zapustí malý kořínek. Když nás bude hodně, vyroste z toho něco moc pěkného. To přeji Velehradu i členům našeho občanského sdružení. Proto zvu všechny křesťany starší patnácti let ke vstupu do Matice velehradské.

Mohl byste blíže specifikovat duchovně kulturní program matice, který je určen nejen pro její členy, ale i širokou veřejnost?

Prvním bodem zmíněného programu byla malá velehradská pouť, která se konala 8. července. V den jejího konání se uskutečnila ve Slovanském sále kláštera přednáška P. Pavla Ambrose SJ s názvem Velehrad po jubilejním VIII. kongresu, který se v poutní obci konal ve dnech 28. června až 1. července letošního roku. Na polovinu srpna připravujeme slavnost Nanebevzetí Panny Marie a pouť Matice velehradské. Poslední prázdninový večer bude na Stojanově nádvoří ve Velehradě hudební minifestival Šroubek 2007 a 4. listopadu to bude košt košer vín s názvem Cisterciácká pečeť.