VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skoro padesát bochníků chleba upekli v peci starobylého mlýna

Dolní Němčí – Pět hodin v sobotu roztápěli folkloristé pec ve starobylém mlýně v Dolním Němčí, aby v ní mohli tradičním způsobem upéct téměř pět desítek bochníků chleba.

12.7.2014 AKTUALIZOVÁNO 12.7.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií

Národopisný soubor Dolněmčan napekl návštěvníkům muzea Na Mlýně čerstvý chleba.Foto: DENÍK/Blanka Malušová

Nakonec se jim to podařilo a výsledek jejich snažení mohli odpoledne ohodnotit také desítky návštěvníků. Mezitím, co si pochutnávali na krajících se sádlem a cibulí, či škvarky, konal se v areálu mlýna doprovodný kulturní program.

„Recept je tradiční. Mouka, voda, kmín, sůl, kvasnice a naše tajná směs koření, kterou neprozradíme," uvedl Petr Šimčík z národopisného krúžku Dolněmčan, jehož členové celou akci už několik let organizují. Letos podle něj použili k zamísení těsta 35 kilo mouky, z níž vzešlo asi 48 chlebů. Bochníky se pekly na čtyřikrát, protože do původní pece jich vleze zhruba dvanáct. „Pec se musí pořádně roztopit a pak nechat zase trochu zchladnout, než se do ní uloží nakynuté těsto. První várka je upečená za necelou hodinu, pečení dalších se postupně prodlužuje, jak pec chladne," vysvětlil Petr Šimčík. Návštěvníci Muzea Na Mlýně mohli chleba ochutnat s čerstvě vyškvařeným sádlem, škvarky či cibulí. K tomu jim zpíval mužský sbor Dolněmčané, ženský pěvecký sbor Tetičky a také ženská část národopisného krúžku Dolněmčan, všechny složky doprovázel harmonikář Martin Matuš.

Národopisný krúžek Dolněmčan se nyní potýká s generační obměnou. „Téměř všichni naši členové mají více než dvacet let. Chtěli bychom do souboru přibrat další mladé lidi. Jediným předpokladem je, aby byli starší patnácti let," nechala se slyšet Lenka Bídová, vedoucí taneční složky Dolněmčanu a dodala, že ti, kteří budou mít zájem, mohou přijít na sobotní zkoušku souboru od půl osmé večer do klubovny kulturního domu nebo se ozvat na telefon 736 679 333.

Autor: Blanka Malušová

12.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Festival založil Pavel Popelka se svým jmenovcem
35

Zakladatel festivalu Popelka: Fašančárský dvojkrok má rytmus jako lidské srdce

Po srážce tří aut u Vlčnova skončila dvě v příkopu.

Po srážce tří aut u Vlčnova skončila dvě v příkopu

FOŤTE masopustní průvod a svými fotografiemi se POCHLUBTE

Maškary, různé masky i krojované potkáte o víkendu v ulicích vašeho města či vesnice. Koná se totiž masopust. Pokud budete mít u sebe fotoaparát, neváhejte, vyfoťte fašankový průvod a pak snímky pošlete do redakce Slováckého deníku.

V Ostrožské Nové Vsi zruší přejezd. Opravy dalších v kraji zachrání životy

Zase o něco bezpečnější a bez zbytečně zmařených lidských životů by mohla být po letošku celá řada železničních přejezdů ve Zlínském kraji. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) totiž plánuje zhruba desítku jejich oprav či zabezpečení na vytížených železničních tepnách.

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Za týden touto dobou už to nebude možné – odejít z prodejny bez toho, aniž by prodavač vytiskl účtenku s unikátním kódem.

AKTUALIZOVÁNO

Česnek ze všech úhlů pohledu propírali v Buchlovicích

Buchlovice – Na sto pěstitelů česneku z České republiky, kteří svou produkci využívají k tržním účelům, ale také na slovo vzatých odborníků, jenž česnek znají jako nikdo jiný, si dalo v úterý v Buchlovicích dostaveníčko na V. celonárodním semináři s přiléhavým názvem O česneku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies