Nakonec se jim to podařilo a výsledek jejich snažení mohli odpoledne ohodnotit také desítky návštěvníků. Mezitím, co si pochutnávali na krajících se sádlem a cibulí, či škvarky, konal se v areálu mlýna doprovodný kulturní program.

„Recept je tradiční. Mouka, voda, kmín, sůl, kvasnice a naše tajná směs koření, kterou neprozradíme," uvedl Petr Šimčík z národopisného krúžku Dolněmčan, jehož členové celou akci už několik let organizují. Letos podle něj použili k zamísení těsta 35 kilo mouky, z níž vzešlo asi 48 chlebů. Bochníky se pekly na čtyřikrát, protože do původní pece jich vleze zhruba dvanáct. „Pec se musí pořádně roztopit a pak nechat zase trochu zchladnout, než se do ní uloží nakynuté těsto. První várka je upečená za necelou hodinu, pečení dalších se postupně prodlužuje, jak pec chladne," vysvětlil Petr Šimčík. Návštěvníci Muzea Na Mlýně mohli chleba ochutnat s čerstvě vyškvařeným sádlem, škvarky či cibulí. K tomu jim zpíval mužský sbor Dolněmčané, ženský pěvecký sbor Tetičky a také ženská část národopisného krúžku Dolněmčan, všechny složky doprovázel harmonikář Martin Matuš.

Národopisný krúžek Dolněmčan se nyní potýká s generační obměnou. „Téměř všichni naši členové mají více než dvacet let. Chtěli bychom do souboru přibrat další mladé lidi. Jediným předpokladem je, aby byli starší patnácti let," nechala se slyšet Lenka Bídová, vedoucí taneční složky Dolněmčanu a dodala, že ti, kteří budou mít zájem, mohou přijít na sobotní zkoušku souboru od půl osmé večer do klubovny kulturního domu nebo se ozvat na telefon 736 679 333.