VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skoro padesát bochníků chleba upekli v peci starobylého mlýna

Dolní Němčí – Pět hodin v sobotu roztápěli folkloristé pec ve starobylém mlýně v Dolním Němčí, aby v ní mohli tradičním způsobem upéct téměř pět desítek bochníků chleba.

12.7.2014 AKTUALIZOVÁNO 12.7.2014
SDÍLEJ:

Národopisný soubor Dolněmčan napekl návštěvníkům muzea Na Mlýně čerstvý chleba.Foto: DENÍK/Blanka Malušová

Nakonec se jim to podařilo a výsledek jejich snažení mohli odpoledne ohodnotit také desítky návštěvníků. Mezitím, co si pochutnávali na krajících se sádlem a cibulí, či škvarky, konal se v areálu mlýna doprovodný kulturní program.

„Recept je tradiční. Mouka, voda, kmín, sůl, kvasnice a naše tajná směs koření, kterou neprozradíme," uvedl Petr Šimčík z národopisného krúžku Dolněmčan, jehož členové celou akci už několik let organizují. Letos podle něj použili k zamísení těsta 35 kilo mouky, z níž vzešlo asi 48 chlebů. Bochníky se pekly na čtyřikrát, protože do původní pece jich vleze zhruba dvanáct. „Pec se musí pořádně roztopit a pak nechat zase trochu zchladnout, než se do ní uloží nakynuté těsto. První várka je upečená za necelou hodinu, pečení dalších se postupně prodlužuje, jak pec chladne," vysvětlil Petr Šimčík. Návštěvníci Muzea Na Mlýně mohli chleba ochutnat s čerstvě vyškvařeným sádlem, škvarky či cibulí. K tomu jim zpíval mužský sbor Dolněmčané, ženský pěvecký sbor Tetičky a také ženská část národopisného krúžku Dolněmčan, všechny složky doprovázel harmonikář Martin Matuš.

Národopisný krúžek Dolněmčan se nyní potýká s generační obměnou. „Téměř všichni naši členové mají více než dvacet let. Chtěli bychom do souboru přibrat další mladé lidi. Jediným předpokladem je, aby byli starší patnácti let," nechala se slyšet Lenka Bídová, vedoucí taneční složky Dolněmčanu a dodala, že ti, kteří budou mít zájem, mohou přijít na sobotní zkoušku souboru od půl osmé večer do klubovny kulturního domu nebo se ozvat na telefon 736 679 333.

Autor: Blanka Malušová

12.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Slavnostní vyhlášení výsledků X. ročníku soutěže TOP Víno Slovácka 2017 v Polešovicích. Jedná se o regionální ocenění nejlepších vín Slovácka
AKTUALIZOVÁNO
33

Absolutním vítězem TOP Víno Slovácka 2017 je Jaroslav Vaďura

Dožínky Zlínského kraje 2017
AKTUALIZUJEME
31

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Pro lidi jsme mnohdy poslední záchrana, říká vedoucí Centra potravinové pomoci

ROZHOVOR/ - „Poslat je domů hladové nechci.“ Tímto citátem z Bible se řídí pracovníci Centra potravinové a materiální pomoci (CPMP) sv. Zdislavy Uherském Brodě, které provozuje tamní Oblastní charita. Vedoucím tohoto zařízení, jehož cílem je okamžitá pomoc sociálně slabým, je František Bílek. Ten vysvětlil okolnosti vzniku centra i náplň jeho činnosti.

Nově narozená miminka na Slovácku - 33. týden 2017

HLASUJTE V ANKETĚ, FOTOGALERIE / Díky vstřícnosti uherskohradišťské porodnice vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Stanislav Hofmann: Mrzí mě, že ze Sparty jedeme s prázdnou

ROZHOVOR/ - Hodně solidní zápas odehrálo Slovácko na pražské Letné. Bohužel, domů se svěřenci trenéra Levého vraceli bez bodového zisku. K vysněné remíze scházely doslova centimetry. Šest minut před koncem, po rohu střídajícího Sadílka, orazítkoval Stanislav Hofmann jenom tyčku sparťanské branky.

Amatérští výtvarníci si odskočili na týden malovat na Velehrad

Obrazy se dají prezentovat nejen v tradičních galeriích, ale ledaskde. O tom se mohli přesvědčit obyvatelé i návštěvníci poutního Velehradu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení