VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skoro padesát bochníků chleba upekli v peci starobylého mlýna

Dolní Němčí – Pět hodin v sobotu roztápěli folkloristé pec ve starobylém mlýně v Dolním Němčí, aby v ní mohli tradičním způsobem upéct téměř pět desítek bochníků chleba.

12.7.2014 AKTUALIZOVÁNO 12.7.2014
SDÍLEJ:

Národopisný soubor Dolněmčan napekl návštěvníkům muzea Na Mlýně čerstvý chleba.Foto: DENÍK/Blanka Malušová

Nakonec se jim to podařilo a výsledek jejich snažení mohli odpoledne ohodnotit také desítky návštěvníků. Mezitím, co si pochutnávali na krajících se sádlem a cibulí, či škvarky, konal se v areálu mlýna doprovodný kulturní program.

„Recept je tradiční. Mouka, voda, kmín, sůl, kvasnice a naše tajná směs koření, kterou neprozradíme," uvedl Petr Šimčík z národopisného krúžku Dolněmčan, jehož členové celou akci už několik let organizují. Letos podle něj použili k zamísení těsta 35 kilo mouky, z níž vzešlo asi 48 chlebů. Bochníky se pekly na čtyřikrát, protože do původní pece jich vleze zhruba dvanáct. „Pec se musí pořádně roztopit a pak nechat zase trochu zchladnout, než se do ní uloží nakynuté těsto. První várka je upečená za necelou hodinu, pečení dalších se postupně prodlužuje, jak pec chladne," vysvětlil Petr Šimčík. Návštěvníci Muzea Na Mlýně mohli chleba ochutnat s čerstvě vyškvařeným sádlem, škvarky či cibulí. K tomu jim zpíval mužský sbor Dolněmčané, ženský pěvecký sbor Tetičky a také ženská část národopisného krúžku Dolněmčan, všechny složky doprovázel harmonikář Martin Matuš.

Národopisný krúžek Dolněmčan se nyní potýká s generační obměnou. „Téměř všichni naši členové mají více než dvacet let. Chtěli bychom do souboru přibrat další mladé lidi. Jediným předpokladem je, aby byli starší patnácti let," nechala se slyšet Lenka Bídová, vedoucí taneční složky Dolněmčanu a dodala, že ti, kteří budou mít zájem, mohou přijít na sobotní zkoušku souboru od půl osmé večer do klubovny kulturního domu nebo se ozvat na telefon 736 679 333.

Autor: Blanka Malušová

12.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Expres společnosti Arriva na trase Praha - Olomouc - Trenčín. ILustrační foto
39

Arriva bude jezdit z Uherského Brodu do Prahy i Nitry každý den

Ukládání slivovice šampión Slovácka v muzeu lidových pálenic ve Vlčnově. Na snímku šampion Josef Niesner ze Salaše
18

Nejlepší slivovici Slovácka uložili pod zem. Archivovat se bude desítky let

Hotelový host za všechny prachy

Jako zloděj, vandal a výrobce drogy v postavení začátečníka se projevil třiatřicetiletý muž z Uherskohradišťska.

Youtuber před soudem: Dostal podmínku za vulgarismy

Petr Jelínek z Jihlavy s přezdívkou Pstruh103 je na Vysočině vůbec prvním tvůrcem videí na internetu, takzvaným youtuberem, který skončil před soudem.

Kouřících komínů ubylo, lépe se nám dýchá

Velký seriál Deníku pokračuje dalším ožehavým tématem – kotlíkové dotace, nová zelená úsporám, kontroly spalin z lokálních topenišť. Na jednu stranu vítaná dotace na nový kotel, na druhou stranu zásah do soukromí v podobě kotroly používaného paliva v domácnostech. Novela zákona o ochraně ovzduší i přes protesty opozice prošla.

Bojkovice: petice odmítá hluk a chemikálie

Ne dalším jedovatým látkám a hluku v Bojkovicích, hlásá petice, jejímž prostřednictvím se obyvatelé Bojkovic snaží podpořit vedení radnice ve vyjednávání o (ne)rozšíření výrobních prostor tamního výrobce aerosolových nádobek Moravia Cans.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies