VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Vaření povidel na Břestku déšť neohrozil

Břestek /FOToGALERIE/ - Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu Spolku pro udržení tradic v Břestku deštivé počasí. Zachraňovat situaci při uspořádání dvanáctého ročníku tradičního vaření trnkových povidel s názvem Chvála trnce musely prostory tamní sportovní haly.

31.8.2009
SDÍLEJ:

Lidé si přišli na své při pojídání trnkové omáčky, uzeného masa a knedlíků. Foto: Zdeněk Skalička

Ta se zaplnila více než dvěma stovkami dospělých i dětí z obce a širokého okolí.

Vaření švestkových povidel ve speciálním kotli, jehož kouřovod byl vyvedený ven okénkem sportovní haly, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou trnkovou pochutinu.

„S předstihem jsme uvařili povidla, která se tu prodávají v keramických nádobách, nechali jsme napéct koláčky a frgále, na nichž trnky nemohou chybět,“ prozradil prezident břesteckého Spolku pro udržení tradic (SUT) Květoslav Trávníček.

Voňavá povidla nechyběla ani na metyji (šťouchané vařené brambory s mlékem, na nichž je vrstva povidel, posypaných mákem a pokapaných omastkem). Břesteckou specialitou byla trnková omáčka s uzeným masem a knedlíky. „Na ní jsme si opravdu pochutnali. Manžel si dal nášup a po jídle se olizoval až za ušima,“ pronesla s šibalským úsměvem Jiřina Kadlecová z Uherského Ostrohu.

Hlavní roli u míchacího či drncacího procesu měl duchovní otec a někdejší kronikář Břestku František Malík a Miloš Elísek z Tupes. „Povidla vaříme podle staré břestecké receptury. Z metráku švestek se dá uvařit kolem pětadvaceti kilogramů povidel. Kdysi jsem z jednoho centu švestek uvařil třiatřicet kilogramů povidel,“ spíše konstatuje, než se chlubí Malík.

Jak dále prozradil, na tradiční akci vaření povidel v Břestku se prezentuje kotlem a kotulkou verze „foklor“. „Kotulka či měsíček býval kdysi z trnkového dřeva. Ta, kterou mícháme povidla dnes, je z dubového dřeva a světlo světa spatřila v roce 2005. Rok předtím totiž zlomil jeden z drncajících či míchajících mužů starou kotulku. Chtěl nám ukázat, kolik má síly a jak dlouho vydrží povidla míchat,“ prozradil Malík. Doma při vaření trnek nedrncá kotulkou rukama, ale míchání povidel je dílem elektrického pohonu.

Návštěvníci akce nepřišli ani o další hezké zážitky. Hned u vchodu do haly byly vystaveny dvě pálenice pro domácí přeměnu kvašeného ovoce na destilát. Jejich výrobcem je soukromá firma z Uherského Brodu. Nechyběl ani suchý trnkový kmen, z něhož za dobrovolný finanční obnos na stavbu repliky mobilní pálenice pro SUT kapala domácí slivovice. Tu mohli okoštovat dospěláci i u jarmarečního stánku na jiném místě sportovní haly.

Na své si přišly i děti, které pozorně sledovaly hodinový program pohádek v podání dvojice olomouckých herců. Nouze nebyla ani o hudební zpestření akce. Postaralo se o něj folkrockovým vystoupením duo Jura & JURA.

Zdeněk Skalička

Čtěte také:

Když se na Slovácku vaří trnky…

31.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den Země se ve Starém Městě konal už podesáté.
AKTUALIZOVÁNO
19

Den Země: přírůstek do kovozoo, rybář Jakub Vágner i koncert Marka Ztraceného

Hostem večera byl folklorní soubor Rozmarýn.
8

Světlovan uspořádal počtvrté Jiříkovský bál

U bunkru pod Antonínkem otevřeli letošní turistickou sezonu

Už rok si může veřejnost prohlédnout vojenský bunkr pod Svatým Antonínkem, který nadšenci z Ostrožské Lhoty otvírali 23. 4. 2016. Na známém poutním místě je to nejen pro zájemce vojenské historie obrovský tahák.

S přesedáním na vlak v Újezdci je od 15. června konec

Nový vlakový jízdní řád platný od prosince minulého roku přidal nejednomu cestujícímu řadu vrásek na čele. Například na krátké trase Uherský Brod – Brumov-Bylnice museli pasažéři přesedat v Újezdci u Luhačovic, ve stanici bez nádražní haly, záchodů či jiného přístřešku.

Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí rozšířila keramička Rosinová

„Mnoho barev na paletě, mnoho kreseb v zimě v létě, mnoho světla, živijó," ozýval se ve středu 19. dubna v podvečer v restauraci Hotelu U Brány v Uherském Brodě sborový zpěv hymny Spolku sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomenzí (SVUMSP).

VIDEO: Zlín vzpomínal na legendární jízdu Hanzelky a Zikmunda

Oslavy 70. výročí startu slavné cestovatelské výpravy proběhly v centru Zlína. Krátce po 18. hodině přijela kolona historických Tater.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies