Pěveckými tahouny v Uherském Hradišti byly na tři desítky dětí ze souboru Kunovjánek, včetně cimbálové muziky pod vedením Jiřího Pospíchala. „Na zpívání koled se vždy těším," prozradila třináctiletá Klára Pelcová ze souboru Kunovjánek. Podobně to vidí její kamarád ze souboru čtrnáctiletý Jakub Kománek.

„Účastním se tohoto zpívání už potřetí a nejvíc mě vždycky potěší, když s námi zpívá i dav před námi," přiznal se. Zhruba dvacetiminutový pořad moderovala Petra Kučerová z Televize Slovácko. Přítomné pozdravil také šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun. „Po roce se zde opět setkáváme, abychom se spolu zapojili do zřejmě největšího sboru koledníků v naší zemi. Přestože pravý čas koled přijde až za dva týdny, není vůbec na škodu potrénovat hlasivky a pokusit se vladit do atmosféry Vánoc," přivítal přítomné Pavel Bohun a v krátkosti přiblížil historii koled. Nechyběl ani starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

„Jelikož tady dnes nemáme tak teplo jako v Madridu, kde se dnes zpívá také, nechci zdržovat, jen všem popřeji hezké a pohodové vánoce," poznamenal starosta. Zazpívat si přišel také kouzelník a člen smíšeného pěveckého sboru Svatopluk Jiří Hadaš. „Zpívání, koledy i samotné vánoční období mám velice rád, a jelikož mi vyšla volná chvíle, neváhal jsem dnes tuto akci Deníku podpořit," vyjádřil se Jiří Hadaš.

Dominik Duka požehnal zpěvníkJeho eminence kardinál Dominik Duka v rámci své dnešní návštěvy České Mincovny v Jablonci nad Nisou popřál celorepublikové akci Deníků Česko zpívá koledy hodně šťěstí a požehnal jeden výtisk zpěvníku, který je uložen na zvláštním místě v mateřské redakci Jabloneckého deníku.
Druhý výtisk i s běžným vydáním titulu si odvezl kardinál s sebou do Prahy. Dominik Duka v této souvislosti zmínil současný význam Vánoc a konstatoval: "Dárky nehodnoťme jejich cenou. Vždyť tím největším darem může být jeden člověk druhému."

Ve Květné se zúčastnili poprvé, zato zazpívali více koled

I my jsme se připojili k akci "Česko zpívá koledy" a večer 10.12.2014 jsme se sešli - rodiče, děti i lidé z okolí naší mateřské školy a společně jsme zazpívali krásné koledy. U školky se sešlo asi 40 dospělých a dětí. Prožili jsme krásnou společnou hodinku, po odzpívání daných koled jsme ještě několik dalších přidali. (Jarmila Zetíková)

Stovka občanů Pitína si s chutí zakoledovala v doprovodu cimbálovky

V Pitíně se pořadu ,,Česko zpívá koledy" zúčastnilo více než sto občanů, které melodicky vedl mužský sbor Vavřineček, za doprovodu cimbálové muziky Jaroslava Pavlíka vedené ing. Jiřím Špiritem. Zdárně jím sekundovala místní schola a vysoký počet příchozích občanů a školní mládeže. Všechno technicky zajistil ing. Zdeněk Ševčík a bezpečnost dopravy místní hasiči.

Vysoký počet zpívajících občanů dokreslil nádhernou atmosféru adventního večera, kterou jsme všichni prožívali při zpěvu koled. Důkazem euforie bylo, že po přezpívání společných koled se pokračovalo dále ve zpěvu.

Po skončení nás p. starosta Martin Zálešák pozval na obecní úřad, kde nám místní občané přichystali malé občerstvení. Výborná nálada pokračovala i tam a všichni se již těší na příští koledování. (Karel Salvet)