„Slyšela jsem o tom, že se tu něco takového chystá, a nevadí mi to. Jen jsem dosud netušila, že bude stát u hvězdárny. Možná se na něj zajdu podívat, vždyť tady v okolí žádný jiný pravoslavný kostel není," poznamenala Gertruda Polehňová z Uherského Brodu. Pod rouškou anonymity se na webu sdružení Uherskobrodští Patrioti skrývají i opačné názory a jistá nedůvěra. „Obvykle, když se zahajuje stavba kostela, je to velká sláva. Zde v tichosti roste záhadná budova. Dokonce jsem se doslechl, že to bude mešita," poznamenal jeden z přispěvatelů we­bu.

Stavbu inicioval jeden z obyvatel Uherského Brodu, Yuriy Moysh. Ten se narodil v Podkarpatské Rusi a od roku 1998 žije v České republice. „V okrese jsou desítky rodin, které se hlásí k ortodoxnímu křesťanství, tedy pravoslaví. Nemáme tu však svatostánek, kde bychom se mohli scházet k modlitbě. Nejbližší je ve Zlíně, Kroměříži či Střílkách," vysvětlil Yuriy Moysh. Kostel, který bude zasvěcen mučedníkovi sv. Jiřímu, je hotový asi z pětiny. Kromě něj v místě vznikne také menší zázemí. „Bude se jednat o duchovně-charitativní centrum, které nám má pomáhat obnovit cyrilometodějské tradice," doplnil Yuriy Moysh.

Budova by měla být podle plánu dokončena do října 2016. „Pokud to nestihneme, požádáme o prodloužení stavebního povolení. Záleží na Bohu, jak nám pomůže, takže nemohu přesně říct, kdy kostel dokončíme," poznamenal Yuriy Moysh.

Jejich nejbližším sousedem se stane uherskobrodská hvězdárna, kterou spravuje tamní Dům kultury. „Osobně jsem tolerantní vůči všem náboženským systémům, takže s tím nemám žádný problém. Naopak, třeba návštěvníci kostela využijí příležitosti a nahlédnou také do hvězdárny," nechal se slyšet ředitel Domu kultury v Uherském Brodě Jaroslav Mikulík.

Pravoslavná komunita se zřejmě nemusí obávat ani konfliktu s věřícími římskokatolické farnosti. „Jestliže tu jsou lidé, kteří se k pravoslavné církvi hlásí, pak mají právo si vystavit svůj svatostánek, kde se budou scházet k modlitbě. A pokud jsou schopni si stavbu kostela financovat, pak je to obdivuhodný výkon a přeji jim, aby jim jejich počin sloužil k větší cti a slávě Boží," uvedl děkan Římskokatolické farnosti Uherský Brod Josef Pelc. Pochopení nacházejí u vedení Uherského Brodu. „Myslím, že pravoslavná církev je blízká římskokatolické církvi, která tu má velkou tradici. Pokud se v kostele budou scházet věřící a bude tak sloužit svému účelu, pak je to určitě bohulibá záležitost," okomentoval starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

V Uherském Brodě se v současné době nachází tři kostely, a to kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, dominikánský kostel Nanebevzetí Panny Marie a chrám Mistra Jana Husa Československé církve husitské. Ve městě se nachází také židovský hřbitov s obřadní síní. Svou modlitebnu mají v Uherském Brodě také Adventisté sedmého dne.