Události v Podolí SLEDUJEME ZDE

Už když vysedám z auta u podolského kulturáku, všímám si čilého ruchu. Neustávající pohyb okolo budovy, kde se v hlasovalo v referendu, ve mně vzbuzuje pocit, jako bych byl svědkem důležitého okamžiku Podolí.

NOČNÍ HLÍDKA S DOMÁCÍM JÍDLEM

U vstupních dveří navíc zaplétám do hovoru s Jiřím Trávníčkem, který mi detailně popisuje dění v blízkosti místního kulturního domu v posledních hodinách. „Od chvíle, kdy kdy referendum začalo, se snažíme ve skupinkách dohlížet na hladký průběh hlasování tak, aby se nepřihodila žádná nepříjemnost, která by jejich platnost narušila. V noci jsme drželi hlídky a zadní vchod zabarikádovali autem. Na nic si ale nestěžuji, naopak nás to v obci ještě více stmelilo," přiznává Podolan a barvitě mi pak vykresluje noční atmosféru u malého ohniště s navařeným jídlem a upečenými buchtami, které měly tamní hlídky k dispozici. Jako připomínku dlouhých půlnočních debat, jež sloužily také k tomu, aby aktivní obyvatelé na stráži neztratili pozornost, mi Jiří Trávníček ukazuje i zbylý popel, který po jednom z ohňů u kulturního domu zůstal. „Nic se však nestalo, takže referendum se uskutečnilo bez jakýchkoliv zádrhelů," hodnotí Jiří Trávníček výsledky nočního bdění.

PŘÍTOMNOST MÉDIÍ ŘEŠILA VOLEBNÍ KOMISE

Vstupuji do kulturního domu a cítím, že atmosféra uvnitř je pořádně napjatá. Desítky pohledů mě provázejí na každém kroku a pouhá má žádost o pořízení snímku hlasovacího lístku strhne mezi komisí krátkou debatu, zdali se tím nepřestoupí některý z volebních předpisů. Nakonec bez problému fotím, zatímco mi Jiří Trávníček vysvětluje důvody ostražitosti. „Nechceme zavdat nikomu důvod, aby referendum mohl označit za neplatné. Před chvílí jsme tady měli například žádost od štábu České televize, ohledně možnosti natočit vysypávání hlasovacích lístků z urny. To jsme však museli odmítnout, protože po druhé hodině se má zamknout místnost a nikdo jiný kromě volební komise by do ní neměl mít přístup," poznamenal.

ATMOSFÉRA U KRAJSKÝCH VOLEB BYLA VOLNĚŠJÍ

Vzápětí opouštím prostory kulturního domu, a vydávám se na zhruba 250 metrů dlouhou procházku do nedaleké základní školy, kde sídlí volební místnost pro volby do zastupitelstva Zlínského kraje. Vstupuji do budovy a posléze do volební místnosti, ve kterou se proměnila jedna ze skromně zařízených tříd. Musím přiznat, že atmosféra ve škole je mnohem uvolněnější a nikdo z volební komise se nijak neohlíží na to, kam přesně si odkládám své věci nebo co chci právě fotit.

Po opuštění obou volebních místností stojím u auta a ještě chvíli se snažím nasávat místní volební atmosféru. V té chvíli si uvědomuji, že v Podolí dnes večer nebudou oslavovat volbu nového hejtmana či vítězství některé ze stran v krajských volbách, ale kýžený výsledek místního referenda.