Neskrývali radost z toho, že regenerovat svůj organizmus, oslavovat a nakupovat pět tun česneku, přivezených prověřenými prodejci do čtyřiceti stánků, přijelo o poslední červencové sobotě do Buchlovic šest tisíc lidí, což bylo o tisíc vyznavačů voňavé zeleniny víc než loni.

Na otázku, proč se pořádá Česnekový festival, jehož XVI. ročník se letos nesl v duchu hesla Česnek je hrdost a pýcha, se tázajícímu dostalo následující odpovědi. „Mimo jiné také proto, že nasloucháme-li našim předkům, je třeba konzumovat větší množství česneku, byť v jednom dni, abychom byli zdraví po celý rok,“ řekli sebejistě zmínění výkonní ředitelé, kteří se po roce v šéfovských funkcích střídají.

Při víc než hodinové noční tajuplné procházce hradem Buchlov si mohli návštěvníci užívat hraných veselých i vážných pověstí.
Raritou nočních prohlídek na Buchlově byly dvě černé paní

V inspirativním a okouzlujícím prostředí buchlovického zámku odstartovalo největší česnekový svátek v Česku předání letošní česnekové úrody místostarostovi Buchlovic Bořku Žižlavskému, společný zpěv písničky Miloslava Hrdého Až my na jarmark půjdeme a česnekové hymny. Nechybělo ani nakrojení česnekového koláče, zvedání praporu s emblémem česneku a za účasti přítomných pěveckých a folklorních ansámblů se připíjelo česnekovým zákysem. Sto litrů této dobroty od lékařky Stanislavy Hrňové prolili návštěvníci svými hrdly během několika minut.

„Letos mně opět moje maminka naloupala 20 kilo česneku a já z něj připravila nejen zákys, ale i pět tisíc kusů česnekových buchet a muffin, sýrovo-česnekových rolád, trojhránků, fazolových a sýrových kuliček, česnekovou zmrzlinu a další dobroty,“ konstatovala doktorka Hrňová.

18. CZ&SK HELLO JAZZ WEEKEND 2017. Kolejní nádvoří v Uherském Hradišti
Jazz Weekend dospěl. Hradišťané si jazzový koncert poslechli poosmnácté

Kromě bohatého kulturního programu navodila úsměvnou náladu a recesi celá řada česnekových klání. Kupříkladu 15. ročník plivání česnekových stroužků na dálku na trávě. „Vítězkou v kategorii žen se stala Anna Dvouletá ze Šumperka, a to výkonem 449 cm. Její syn Jaromír se stal vítězem v kategorii mužů, ale stroužek česneku plivl pouze do vzdálenosti 981 centimetrů. Rekord z loňského roku má hodnotu 11 metrů 16 cm,“ informoval Miloslav Hrdý.

Podotkl, že nejpěknější česnekový cop upletla Marie Tinková z Dolního Němčí, v soutěži o nejhmotnější česnek patřilo prvenství panu Němečkovi Blatnice. Jeho hlávka česneku Havran s číslem 8 vážila 162 gramů. Příznivce Česnekového festivalu rozhodně nepotěšil Miloslav Hrdý, jeden z jeho strůjců. Bez okolků prohlásil, že ten letošní ročník česnekových slavností v Buchlovicích byl opravdu poslední. A bude tomu opravdu tak, nebo Festival česneku dozná výrazných změn, to ponechal bez komentáře.

43. Letní filmová škola Uherské Hradiště. Magda Vašáryová
První zmrzlinu na Filmovce získala Magda Vášáryová