A tak o první zářijové sobotě bylo v areálu sportovní haly v Břestku opět pořádně živo. Vařily se tu v měděném kotlu trnky či povidla, a to za drncání do kotulky či měsíčku, jak bývalo v minulosti v dědinách Slovácka docela běžnou záležitostí. Areál sportovní haly se proměnil v ráj téměř tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, koláčů ozdobených povidly, ale také slivovice.

„Čáru přes rozpočet udělal letos na jaře pěstitelům švestek v naší obci mrazík. A tak u nás nejsou švestky nejenom na slivovici, ale ani na vaření povidel. Abychom mohli vaření trnek uspořádat, museli jsme 140 kilogramů švestek nakoupit," smutnil prezident pořádajícího břesteckého Spolku pro udržení tradic (SUT) Květoslav Trávníček. Duchovním otcem břesteckého vaření trnek s názvem Chvála trnce je tamní občan a spisovatel František Malík, který měl hlavní roli u míchacího či drncacího procesu, odbývajícího se pod širým nebem. Jen pár metrů od měděného kotle, v němž chlapi v modrých zástěrách proměňovali od časných ranních hodin švestky v povidla, vyhrávala cimbálová muzika z Velehradu.

„Jaké by to bylo hrát na vaření povidel a neochutnat trnkovou omáčku s masem a knedlíkem. Byla vynikající," nechali se slyšet muzikanti. Zatímco lidé jezdí za zázraky do Lurd, v Břestku přesvědčovali návštěvníky akce o břesteckém zázraku. Byla jím trnka životabudič. Ten z dospělých, kdo k trubičce zaražené do suchého kmene švestky přiložil štamprličku, natekla mu do ní slovácká slivovice.

„Při jedné návštěvě v Praze odposlechl František Malík na stanici metra Můstek, jak si Pražáci vyprávěli, co všechno mají lidé na Slovácku jednoduché. Tak třeba, že zarazí trubičku do suché švestky a ona jim z ní teče slivovice," rozvyprávěl Květoslav Trávníček. Když se pan Malík vrátil domů z Prahy a vyprávěl členům SUT, řekli si, že ti, co glosu vypustili z úst, jsou asi magoři. „Ale nedalo nám to, zarazili jsme trubku do suchého trnkového stromu a ono to fungovalo. A zase ti Pražáci měli pravdu," řekl s úsměvem Květoslav Trávníček, aby pak s manželkou demonstrovali, že ten břestecký zázrak funguje.

Ženy si zase v Břestku sdělovaly léty ověřené recepty na dobroty s povidly. A tak zkuste doma třeba ten na bramborový závin s povidly. Těsto jako na bramborové knedlíky rozválíme na prst silně, namažeme povidly, svineme, zabalíme do ubrousku, převážeme provázkem a pomalu vaříme asi půl hodiny. Pak krájíme na plátky, posypeme smaženou strouhanou houskou nebo perníkem a máslem omastíme.