„Chci se stáhnout z provozní složky radnice, ale úplně neodcházím. Nadále budu mít na starost strategické věci v dopravě a podobně," prozradil Jan Hrdý. Ten se rozhodl odejít z osobních důvodů a nadále bude na radnici působit jako neuvolněný, tedy se stejným statutem jako starosta města Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Oba první muži Uherského Brodu tak nebudou dostávat plat, ale pouze odměnu za svou práci. Podle Ladislava Kryštofa (ČSSD) je nebezpečné, aby právě první dva muži města byli neuvolnění. „Nemusí tak být radnici, když se něco stane. Ze zákona předsedá například bezpečnostní radě starosta a jeho zástupcem je první místostarosta a ani jeden tam nebude, protože jsou neuvolnění," uvedl Ladislav Kryštof. Dodal, že se na čtvrtečním zasedání opozice shodli, že vládnoucí koalici nezajímají hlasy třinácti radních, protože mají svou většinu, kterou zbytek přehlasují.

Starosta města Patrik Kunčar řekl, že k volbě dalšího místostarosty přistoupili kvůli přání Jana Hrdého stáhnout se z dění. „Jan Hrdý se s odchodem vzdává většiny svých kompetencí a práce neubývá, spíše naopak. Hledali jsme variantu, jak z toho ven, a proto jsme přistoupili k volbě dalšího místostarosty," vysvětlil Patrik Kunčar. Dnes na zasedání zastupitelstva navrhne vládnoucí koalice na post třetího místostarosty Davida Surého.

„Jde o koaliční dohodu, ale svou roli hrálo také to, že David Surý byl jediný z vhodných kandidátů, který byl ochotný okamžitě opustit své stávající zaměstnání," vysvětlil starosta Brodu. Sám kandidát je dlouhodobě politicky činný. Dvě funkční období je radním a v politice se pohybuje od roku 2006. Beru to jako možnost více ovlivnit dění v Uherském Brodě," nechal se slyšet David Surý. Dodal, že jako politik musí být neustále připravený opustit své občanské povolání a stát se politikem na plný úvazek. Právě on a současný druhý místostarosta Petr Vrána (nez.) by byli uvolnění.