Trnem v oku Broďanů je v současné době absence bezbariérových chodníků na náměstí. „Často sleduju maminky zápasící s kočárky. Zejména v zimě bývá nejen pro ně tvrdým oříškem přejet náměstí bez problémů. Přivítala bych i více zeleně, protože v létě se nemá člověk před sluníčkem kam schovat," poznamenal Petra Gajdová z Uherského Brodu.

Právě problém bezbariérovosti by nová podoba náměstí měla vyřešit. Zárověň se zvýší nejen bezpečnost pro chodce, ale i automobilovou dopravu.

„Dojde ke snížení chodníku na horní straně náměstí a naopak zvýšení spodního chodníku, tak aby byly výškové rozdíly co nejmenší. Bude také doplněn přechod pro chodce od uličky Příčná i s nájezdem pro kočárky a imobilní," slíbil starosta Patrik Kunčar.

Rekonstrukcí by měl být výrazně podtržen historický ráz náměstí. „Pro získání inspiraci jsme navštívili asi dvacet náměstí na severní Moravě," prozradil Slováckému deníku architekt Miloslav Tabarka z odboru Státní památkové péče v Uherském Brodě.

Městské trhy a Bělokarpatské slavnosti z náměstí zmizí

Dočasná zámecká dlažba bude podle něj nahrazena přírodními materiály – žulou a pískovcovými deskami. Práce začnou květnu a do října. Vedle opravy komunikací a chodníků po celém obvodu náměstí bude přeložen vodovod a kanalizace, modernizací projde veřejné osvětlení a městský rozhlas a bude doplněn mobiliář a upravena zeleň. Celým projektem chtějí radní oživit centrum města a zatraktivnit prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí. Pro ty budou vítanou novinkou elektrosloupky.

Samotné opravy budou prováděny po částech a na dopravní situaci ve městě by neměly mít výraznější dopad. Přesunout se však budou muset tradiční městské trhy, které najdou dočasné působiště v zahradě Panského domu, Bělokarpatské slavnosti se pak uskuteční v areálu za sokolovnou.

K nové podobě Masarykova náměstí pomohou i peníze z evropských fondů. Výše podpory bude činit přibližně 16,5 milionu korun. „Mám upřímnou radost, že se nám podařilo uspět s žádostí o dotaci, protože do náměstí se dlouhá desetiletí neinvestovalo. Jeho současný stav lze stěží nazvat jako uspokojivý. Moc se těším na novou podobu náměstí, která spolu s opravenou ‚kachlíkárnou' prozáří centrum města a konečně mu dodá důstojnou podobu," dodal starosta Kunčar.