VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

31.8.2012 4
SDÍLEJ:

Hruškové frgále.Foto: Marek Bartoš

Zlínsko proslavily trnky

„Pro Vizovice je například typické uzené s bramborovým knedlíkem a švestkovou omáčkou," upozornil gastronomický expert a majitel restaurace Dolcevita Hubert Rýc.

„Zlín však, pokud vím, žádnou extra potravinu nebo jídlo nemá," pokrčil rameny.

„Na Zlínsku je ale velmi oblíbeným jídlem svíčková a vepřo knedlo zelo," doplnil Rýc jídla, která ovšem strávníci vyhledávají i v jiných částech republiky.

Vsetínsko frgál a kyselica

„V Rožnově pod Radhoštěm jsou hodně oblíbená jídla z pohanky," uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

„Typickým valašským jídlem je ale nejznámější frgál to je fenomén. A valašská kyselica," pokračovala. Ve Velkých Karlovicích je paradoxně vyhledávaným jídlem takzvaná zlínská husa plněná králíkem a holoubětem.

„Připravují ji například Na Kyčerce. Slavili jsme s ní obrovské úspěchy i při akcích v zahraničí, například v Německu v Drážďanech. Husu jsme podávali s chlebem," připomněla jeden z mnoha moravských gastronomických úspěchů Daňová.

Kroměřížsko hanácké vdolky

„Která jídla jsou typická pro určité město nebo vesnici, jde u nás určit těžko. Na Kroměřížsku byly ale v minulosti velmi oblíbené například zemáky se zelím a na Hané jsou typickým jídlem hanácké vdolky, tvarohové," řekla etnografka Muzea Kroměřížska Markéta Müllerová.

Slovácko šlíšky a žmolkovica

Gurmáni z Uherskohradišťska vydali knihu Chutě a vůně slovácké kuchyně, ve které upozorňují hned na několik desítek typických místních pokrmů. Typická pro Uherskohradišťsko je například kořalka žmolkovica z Moravských Kopanic nebo salátová máčka a šlíšky (z bramborového těsta) s povidly ze Stříbrnic.

Tip od sousedů

Že je ale typických pokrmů proslavujících konkrétní města a obce na Moravě stále málo, jsou si vědomi například v sousedním Moravskoslezském kraji.

„Nový Jičín aktuálně vyhlásil soutěž pro pekaře a cukráře, aby vytvořili do 12. října sladkost, která by nás v budoucnu proslavila podobně jako například Štramberk perníkové uši nebo Příbor šifle," představila neobvyklé klání novojičínské radnice mluvčí Marie Machková s tím, že vítězný pekař nebo cukrář získá od města finanční odměnu.

MARTIN LAVAY

Autor: Redakce

31.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Silná bouřka v okolí Pozlovic si vyžádala zásah desítek hasičů
AKTUALIZOVÁNO
16

Bouřka doprovázená krupobitím a přívalovým deštěm vytopila kemp

Barum rally. Ilustrační foto.
43

Zlínská Barum Rally se kvůli prasatům rušit nebude

Lukáš Droppa je ve Slovanu. Nová výzva, říká

Za novou výzvu označuje fotbalista Lukáš Droppa své nové angažmá ve Slovanu Bratislava. Osmadvacetiletý rodák z Uherského Hradiště do slovenské metropole zamířil z druholigového tureckého Bandirmasporu.

Nové multifunkční hřiště slouží ode dneška dětem i dospělým

Dvaadvacátý červenec roku 2017 se zapíše do kroniky Huštěnovic, ale i tamní tělovýchovné jednoty Sokol. U příležitosti 85. výročí od jejího založení bylo v sousedství fotbalového hřiště slavnostně otevřeno nové víceúčelové sportoviště.

Bránou Skláren ve Květné prošly stovky lidí

Stovky lidí vyrazily v sobotu dopoledne do Skláren ve Květné. Přilákalo je tam jak sklo za výhodnější ceny, tak možnost prohlédnout si skláře při práci.

VIDEO: Přepadení vlaku přilákalo davy lidí

Necelá stovka vojáků, paniček i dětí v dobových kostýmech se sešla v sobotu na vlakovém nádraží ve Valašských Kloboukách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení