VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

31.8.2012 4
SDÍLEJ:

Hruškové frgále.Foto: Marek Bartoš

Zlínsko proslavily trnky

„Pro Vizovice je například typické uzené s bramborovým knedlíkem a švestkovou omáčkou," upozornil gastronomický expert a majitel restaurace Dolcevita Hubert Rýc.

„Zlín však, pokud vím, žádnou extra potravinu nebo jídlo nemá," pokrčil rameny.

„Na Zlínsku je ale velmi oblíbeným jídlem svíčková a vepřo knedlo zelo," doplnil Rýc jídla, která ovšem strávníci vyhledávají i v jiných částech republiky.

Vsetínsko frgál a kyselica

„V Rožnově pod Radhoštěm jsou hodně oblíbená jídla z pohanky," uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

„Typickým valašským jídlem je ale nejznámější frgál to je fenomén. A valašská kyselica," pokračovala. Ve Velkých Karlovicích je paradoxně vyhledávaným jídlem takzvaná zlínská husa plněná králíkem a holoubětem.

„Připravují ji například Na Kyčerce. Slavili jsme s ní obrovské úspěchy i při akcích v zahraničí, například v Německu v Drážďanech. Husu jsme podávali s chlebem," připomněla jeden z mnoha moravských gastronomických úspěchů Daňová.

Kroměřížsko hanácké vdolky

„Která jídla jsou typická pro určité město nebo vesnici, jde u nás určit těžko. Na Kroměřížsku byly ale v minulosti velmi oblíbené například zemáky se zelím a na Hané jsou typickým jídlem hanácké vdolky, tvarohové," řekla etnografka Muzea Kroměřížska Markéta Müllerová.

Slovácko šlíšky a žmolkovica

Gurmáni z Uherskohradišťska vydali knihu Chutě a vůně slovácké kuchyně, ve které upozorňují hned na několik desítek typických místních pokrmů. Typická pro Uherskohradišťsko je například kořalka žmolkovica z Moravských Kopanic nebo salátová máčka a šlíšky (z bramborového těsta) s povidly ze Stříbrnic.

Tip od sousedů

Že je ale typických pokrmů proslavujících konkrétní města a obce na Moravě stále málo, jsou si vědomi například v sousedním Moravskoslezském kraji.

„Nový Jičín aktuálně vyhlásil soutěž pro pekaře a cukráře, aby vytvořili do 12. října sladkost, která by nás v budoucnu proslavila podobně jako například Štramberk perníkové uši nebo Příbor šifle," představila neobvyklé klání novojičínské radnice mluvčí Marie Machková s tím, že vítězný pekař nebo cukrář získá od města finanční odměnu.

MARTIN LAVAY

Autor: Redakce

31.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Účinkování Miroslava Jakeše na Valašské rally ukončila havárie
30

VIDEO: Účinkování Miroslava Jakeše na Valašské rally ukončila havárie

36. ročník Janča Valašské rally. Jan Kopecký
4

Tempo Valašské Rally udává favorit Kopecký

Galerii Joži Uprky vyšperkoval cyklus Křížová cesta

O několik dalších výtvarných skvostů se v uplynulých dnech rozrostla Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti. Novinky představilo její vedení veřejnosti v pátek 24. října.

Ceny Největší z pierotů jsou opět dílem výtvarníka Vladimíra Suchánka

V pondělí 27. března v rámci představení Hra o pyžama budou ve Slováckém divadle uděleny ocenění Největší z pierotů, včetně cen Slovácký Oskar a Cena komediantů. Autorem letošních cen odborné kritiky Největší z pierotů je významný současný výtvarník Vladimír Suchánek.

Dominantou květinové expozice je nevěsta se sněhobílým pávem

S probouzející se přírodou souvisí vítání jara, které je zobrazeno ve zbrusu nové výstavní expozici, která opanovala první nadzemní podlaží obchodního domu v Jalubí.

Mít jen krásnou tvář nestačí. Vítězce Miss Face se otevřou dveře k modelingu

Půvab a sympatie. To jsou triumfy v rukávu dívek, které se chtějí stát Miss Face Czech Republic. Ty, které uspějí v soutěži, mohou nejen reprezentovat naši republiku v lákavých a dalekých koutech světa, ale otevírají se jim i dveře do vysněného světa modelingu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies