VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

31.8.2012 4
SDÍLEJ:

Hruškové frgále.Foto: Marek Bartoš

Zlínsko proslavily trnky

„Pro Vizovice je například typické uzené s bramborovým knedlíkem a švestkovou omáčkou," upozornil gastronomický expert a majitel restaurace Dolcevita Hubert Rýc.

„Zlín však, pokud vím, žádnou extra potravinu nebo jídlo nemá," pokrčil rameny.

„Na Zlínsku je ale velmi oblíbeným jídlem svíčková a vepřo knedlo zelo," doplnil Rýc jídla, která ovšem strávníci vyhledávají i v jiných částech republiky.

Vsetínsko frgál a kyselica

„V Rožnově pod Radhoštěm jsou hodně oblíbená jídla z pohanky," uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

„Typickým valašským jídlem je ale nejznámější frgál to je fenomén. A valašská kyselica," pokračovala. Ve Velkých Karlovicích je paradoxně vyhledávaným jídlem takzvaná zlínská husa plněná králíkem a holoubětem.

„Připravují ji například Na Kyčerce. Slavili jsme s ní obrovské úspěchy i při akcích v zahraničí, například v Německu v Drážďanech. Husu jsme podávali s chlebem," připomněla jeden z mnoha moravských gastronomických úspěchů Daňová.

Kroměřížsko hanácké vdolky

„Která jídla jsou typická pro určité město nebo vesnici, jde u nás určit těžko. Na Kroměřížsku byly ale v minulosti velmi oblíbené například zemáky se zelím a na Hané jsou typickým jídlem hanácké vdolky, tvarohové," řekla etnografka Muzea Kroměřížska Markéta Müllerová.

Slovácko šlíšky a žmolkovica

Gurmáni z Uherskohradišťska vydali knihu Chutě a vůně slovácké kuchyně, ve které upozorňují hned na několik desítek typických místních pokrmů. Typická pro Uherskohradišťsko je například kořalka žmolkovica z Moravských Kopanic nebo salátová máčka a šlíšky (z bramborového těsta) s povidly ze Stříbrnic.

Tip od sousedů

Že je ale typických pokrmů proslavujících konkrétní města a obce na Moravě stále málo, jsou si vědomi například v sousedním Moravskoslezském kraji.

„Nový Jičín aktuálně vyhlásil soutěž pro pekaře a cukráře, aby vytvořili do 12. října sladkost, která by nás v budoucnu proslavila podobně jako například Štramberk perníkové uši nebo Příbor šifle," představila neobvyklé klání novojičínské radnice mluvčí Marie Machková s tím, že vítězný pekař nebo cukrář získá od města finanční odměnu.

MARTIN LAVAY

Autor: Redakce

31.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cyklisté si mohly vybrat ze sedmi tras, pěší ze dvou.
AKTUALIZOVÁNO
14

Na kole vinohrady letos ve skromném počtu. Cyklisty odradily policejní kontroly

Teplice - Slovácko 2:2
14

Slovácko v Teplicích dvakrát vedlo, nakonec veze bod

AKTUALIZUJEME

FOTO, VIDEO: V Rožnově se předvedlo třináct dětských valašských souborů

Regionální přehlídka dětských valašských souborů se konala poslední dubnovou sobotu v Janíkově stodole v rožnovském Dřevěném městečku.

Cesty do Vápenic zbrocených krví trávou nezarostou

Čas nelze zastavit. Zacelil rány II. světové války, ale z paměti salašských lidí je nevymazal. Ani po dvaasedmdesáti letech chodníky do Vápenic za obcí Salaš, kde se stýkají svahy chřibských lesů a mezi nimi zurčí potůček Salaška, trávou nezarůstají.

Auto zastavilo až zábradlí

Až zábradlí zastavilo osobní automobil, který se srazil s jiným vozem na hlavní křižovatce v Uherském Hradišti. Na místě zasahovali hasiči, kteří likvidovali únik provozních kapalin. Jeden z účastníků nehody, jež se stala v sobotu okolo poledne, byl lehce zraněn. 

AKTUALIZOVÁNO

Kam o víkendu: Na Den Země, na bitvu o Bílé Karpaty, na pálení čarodějnic

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies