Zástupci dvaačtyřiceti odborů KČT ze Zlínského kraje na ní udělali pomyslnou tečku za uplynulým rokem a stanovili si cíle pro rok 2008. Jednání konference se zúčastnil člen oblastního výboru a předseda KČT Uherské Hradiště dvaasedmdesátiletý Zdeněk Kadlčík (na snímku), který Slováckému deníku poskytl rozhovor.

V České republice je v současné době přes čtyřicet tisíc členů KČT, ve Zlínském kraji je jich přes tři tisíce. Kolik jich čítá uherskohradišťský klub, jehož jste šest let předsedou?

Členská základna turistů v okresním městě je už několik let stálá. Má sedmdesát věkově starších členů. To je ale celorepublikový trend. Turisté - důchodci se udržují pohybem v přírodě a jaksi organicky do činnosti klubu zapadají. Mladé lidi láká spíše cykloturistika, proto v dalším období chceme položit důraz na její rozvoj.

Proč se ve vašemu klubu nedaří práce s mládeží? Na mladých byste přece měli stavět budoucnost klubu.

Ano, měli. Bohužel, několik let se nám nedaří založit turistický oddíl mládeže (TOM). S tím se ale potýkají i jinde. Třeba v oblasti Valašsko – Chřiby přibyl za poslední rok pouze jeden turistický oddíl mládeže. V našem klubu bychom potřebovali mladého učitele nebo učitelku, kteří by chtěli a uměli pracovat s mladými a přitáhnout je do mládežnického oddílu.

 

Kompletní článek najdete v tištěném vydání Slováckého deníku a nově ve službě E-paper.