„Přesně víme, jak s penězi naložíme. Investujeme je do opravy dřevěné podlahy ve výminku,“ řekl syn oceněné majitelky Petr Janíček.

Renovace usedlosti trvala šest let. Na začátku rodina zvažovala, zda to vůbec má smysl. Požádali tedy o pomoc památkáře z Uherského Brodu, kteří byli překvapeni historickou hodnotou této stavby a poradili, jak postupovat při obnově.

Stavba v Šumicích se skládá z obytného domu, stodoly a vozovny. Soubor zemědělské usedlosti je vzácným dokladem způsobu života na venkově v první polovině 20. století v regionu Uherskobrodska.

Na kole vinohrady.
Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Jiří Čunek ocenil, že jak v minulém roce, tak i letos získávají ocenění Lidová stavba roku fyzické osoby, pro něž je proces obnovy objektů finančně nákladný a složitý.

„Velmi si vážíme toho, když se i přes řadu nesnází tito soukromí vlastníci pouštějí do často hodně náročných rekonstrukcí. Je zajímavé, že zatímco lidé se většinou památkářů bojí, v tomto případě se právě díky památkářům majitelé rozhodli pro záchranu stavby,“ konstatoval hejtman.

Sesuv půdy před padesáti lety smetl v Maršově třetinu domů. Snímky z dubna 1967.
Sesuv půdy před padesáti lety smetl v Maršově třetinu domů

O titul Lidová stavba roku se letos čtyři objekty, ze Slovácka to byla ještě stodola u domu č. p. 77 v Bystřici pod Lopeníkem. Zbylými dvěma pak dům č. p. 285 v Karolince-Raťkově a tzv. Hrabinova usedlost č. p. 19 v Kaňovicích.

Porota ale dala přednost Trchalíkově usedlosti v Šumicích.

„Při posuzování jednotlivých objektů je vždy zohledňována především kvalita provedených oprav, stupeň dochované autenticity, vlastní využití stavby i aktivita jednotlivých vlastníků v oblasti péče o kulturní dědictví. Všichni, kdo se snaží o zachování památek lidové architektury v našem kraji, si zaslouží uznání,“ řekl Miroslav Kašný, krajský radní pro kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Penkův statek. Ilustrační foto.
Sýpka Penkova statku přijde o střechu. O zbytku se rozhodne na konci října