VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční pokrmy jsou v módě

Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.

21.11.2013
SDÍLEJ:

Ve Slováckém muzeum připravovali pokrmy z brambor. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Třeba v Polešovicích začali přednedávnem sbírat recepty od místních rodáků a pamětníků. Polešovická kuchařka má vyjít na jaře či v létě příštího roku. Recepisy musí být úzce lokálně vymezené. Povoleny jsou jen tradiční suroviny jako brambory či obiloviny. Směsi koření, kečup ani polotovary při vaření neupotřebíte.

„V našem regionu trend renesance starých receptů určitě existuje. Úplně první, který jsem od přispěvatelů obdržela, byl na přípravu tradičních patentů," uvádí autorka myšlenky Jana Bílková. Na vydání publikace, jež zatím nese dva pracovní názvy – Recepty našich stařenek či Staré recepty z Polešovic – pracuje společně s polešovickou folklorní osobností Ludmilou Drobilovou.

To v Hluku už svou vlastní kuchařku mají. Městský úřad ji vydal předloni. Z publikace autorky Marie Lekešové nazvané Opomíjená jídla a zvyky se bez nadsázky stal místní bestseller. Radnice objednávala několik dotisků. Dodnes se komerčně prodalo či darovalo k reprezentačním účelům města již přes deset tisíc kusů.

„Knihu si u nás stále můžete za sto korun koupit," připomíná pracovnice městského úřadu Ludmila Rybnikářová. Na 161 stranách v ní čtenář najde návody na hlucké polévky, omáčky, pokrmy z luštěnin i bramborového těsta, zabijačkové speciality nebo jídla ke svatební tabuli. A k tomu přídavkem popis jednotlivých lidových obyčejů.

Lokální kuchařku chtěl vydat také Libor Velen z Bystřice pod Lopeníkem, který shromáždil stovku receptů především ze své vesnice, Lopeníku, Strání, Březové a Nivnice. Jenže prozatím nesehnal dostatek peněz. „Byla by to ekonomická sebevražda. Žádal jsem dotace po obci a kraji, ale záměr se jim nějak nezdál," konstatuje Libor Velen, jenž část receptů otiskl alespoň ve Slováckém deníku, Malovaném kraji či magazínech F.O.O.D. a Pošli recept.

Komu se o receptech nechce číst, může si přípravu a následně i ochutnávku tradičních jídel zkusit každý měsíc ve Slováckém muzeu. Jeho etnografické oddělení pořádá návštěvnicky úspěšné kuchařské soboty od února loňského roku. Tento měsíc tvořily menu bramborové omáčky s chlebem, v prosinci to budou staré typy vánočního cukroví.

„Upečeme zázvorky, sádlové koláčky a korýtka. Jde o recepty z počátku dvacátého století," upřesnila etnografka Marta Kondrová s tím, že pokud se obecně akce zaměřuje na jídlo nebo pití z praktické stránky, je její úspěch téměř vždy zaručen.

Autor: Michael Lapčík

21.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hejtman Čunek se nechal namaskovat jako legendární kapitán Jack Sparrow.
3

Hejtman Čunek se nechal namaskovat za kapitána Jacka Sparrowa

Život jednačtyřicetiletého muže vyhasl při tragické dopravní nehodě, která se stala v pátek 22. září v ranních hodinách na výjezdu ze Starého Města směrem na Huštěnovice.
AKTUALIZOVÁNO
4

Tragédie u Starého Města. Po srážce s kamionem zemřel řidič osobního vozu

Neoprávněně si vyplatil odstupné, viní Podolí bývalého starostu

Zdá se, že ještě neskončily dny posledního zúčtování v Podolí s pěticí pučistů, která se rozhodla v červenci minulého roku odvolat do té doby úřadující starostku Janu Rýpalovou a nahradit jí dvojicí Jaromír Hastík a Miroslav Křižka.

Den bez aut v Uherském Hradišti nabídl zásah hasičů i dráhu pro koloběžky

Zásah hasičů při vyprošťování osoby z autovraku nebo vyzkoušet si policejní želízka. To je jen výběr aktivit, které mohli v pátek 22. září vidět a vyzkoušet si děti na Masarykově náměstí a v Jezuitské zahradě v Uherském Hradišti.

Hodovou chasu ve Vážanech musely krýt před deštěm pláštěnky

Kolotoč hodů s právem nabral na Slovácku o třetím zářijovém víkendu na obrátkách. Jedny z nich se konaly ve Vážanech na úpatí Chřibů.

V létě pařáky, podzim bez babího léta a tuhou zimu nám přinesou hurikány z USA

Více jsme se potili takříkajíc ve vlastní šťávě, zapršelo jen málo. Sužovalo nás všechny vedro a sucho. Takové bylo v kostce uplynulé léto, které už v pátek minutu po dvaadvacáté hodině vystřídá astronomický podzim.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení