VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční pokrmy jsou v módě

Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.

21.11.2013
SDÍLEJ:

Ve Slováckém muzeum připravovali pokrmy z brambor. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Třeba v Polešovicích začali přednedávnem sbírat recepty od místních rodáků a pamětníků. Polešovická kuchařka má vyjít na jaře či v létě příštího roku. Recepisy musí být úzce lokálně vymezené. Povoleny jsou jen tradiční suroviny jako brambory či obiloviny. Směsi koření, kečup ani polotovary při vaření neupotřebíte.

„V našem regionu trend renesance starých receptů určitě existuje. Úplně první, který jsem od přispěvatelů obdržela, byl na přípravu tradičních patentů," uvádí autorka myšlenky Jana Bílková. Na vydání publikace, jež zatím nese dva pracovní názvy – Recepty našich stařenek či Staré recepty z Polešovic – pracuje společně s polešovickou folklorní osobností Ludmilou Drobilovou.

To v Hluku už svou vlastní kuchařku mají. Městský úřad ji vydal předloni. Z publikace autorky Marie Lekešové nazvané Opomíjená jídla a zvyky se bez nadsázky stal místní bestseller. Radnice objednávala několik dotisků. Dodnes se komerčně prodalo či darovalo k reprezentačním účelům města již přes deset tisíc kusů.

„Knihu si u nás stále můžete za sto korun koupit," připomíná pracovnice městského úřadu Ludmila Rybnikářová. Na 161 stranách v ní čtenář najde návody na hlucké polévky, omáčky, pokrmy z luštěnin i bramborového těsta, zabijačkové speciality nebo jídla ke svatební tabuli. A k tomu přídavkem popis jednotlivých lidových obyčejů.

Lokální kuchařku chtěl vydat také Libor Velen z Bystřice pod Lopeníkem, který shromáždil stovku receptů především ze své vesnice, Lopeníku, Strání, Březové a Nivnice. Jenže prozatím nesehnal dostatek peněz. „Byla by to ekonomická sebevražda. Žádal jsem dotace po obci a kraji, ale záměr se jim nějak nezdál," konstatuje Libor Velen, jenž část receptů otiskl alespoň ve Slováckém deníku, Malovaném kraji či magazínech F.O.O.D. a Pošli recept.

Komu se o receptech nechce číst, může si přípravu a následně i ochutnávku tradičních jídel zkusit každý měsíc ve Slováckém muzeu. Jeho etnografické oddělení pořádá návštěvnicky úspěšné kuchařské soboty od února loňského roku. Tento měsíc tvořily menu bramborové omáčky s chlebem, v prosinci to budou staré typy vánočního cukroví.

„Upečeme zázvorky, sádlové koláčky a korýtka. Jde o recepty z počátku dvacátého století," upřesnila etnografka Marta Kondrová s tím, že pokud se obecně akce zaměřuje na jídlo nebo pití z praktické stránky, je její úspěch téměř vždy zaručen.

Autor: Michael Lapčík

21.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Povodeň v červenci 1997 v Kostelanech nad Moravou.
67

Jídlo dováželi na loďkách či člunech

I psi se rádi vozí autem.

Nenechávejte děti ani zvířata v autě. Přijde vlna veder

Mastruboval u cyklostezky. Nepřestal ani na výzvu strážníků

Pohled na dospělého muže, který se uložil do porostu poblíž frekventované cyklostezky ve Zlíně a zde vesele masturboval, se naskytl poněkud zaskočenému cyklistovi uplynulou sobotu dopoledne. 

Silné bouřky dorazí po poledni do Čech, později na Moravu

Silné bouřky, které mohou doprovázet přívalové srážky, dnes zasáhnou celou republiku. Po poledni dorazí do Čech a na Českomoravskou vrchovinu, později odpoledne a večer se přesunou na Moravu a do Slezska. Výstraha na intenzivní bouřky platí pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj až do pátečního rána, pro ostatní regiony do dnešní půlnoci.

Jalubí se může pyšnit zrekonstruovaným koupalištěm

Koupaliště, na němž od roku 1939 dováděly v letních dnech celé generace Jalubí a přilehlých obcí, vstoupí po rozsáhlé rekonstrukci do další etapy své existence.

Zemědělci počítají s až o 20 procent nižší úrodou obilovin

Vysoké teploty v květnu a červnu a především velké sucho s nedostatkem srážek letos ovlivní úrodu obilovin na Slovácku. V těchto dnech startují žně a zemědělci počítají s horším výnosem, ale i s horší kvalitou obilí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení