VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční pokrmy jsou v módě

Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.

21.11.2013
SDÍLEJ:

Ve Slováckém muzeum připravovali pokrmy z brambor. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Třeba v Polešovicích začali přednedávnem sbírat recepty od místních rodáků a pamětníků. Polešovická kuchařka má vyjít na jaře či v létě příštího roku. Recepisy musí být úzce lokálně vymezené. Povoleny jsou jen tradiční suroviny jako brambory či obiloviny. Směsi koření, kečup ani polotovary při vaření neupotřebíte.

„V našem regionu trend renesance starých receptů určitě existuje. Úplně první, který jsem od přispěvatelů obdržela, byl na přípravu tradičních patentů," uvádí autorka myšlenky Jana Bílková. Na vydání publikace, jež zatím nese dva pracovní názvy – Recepty našich stařenek či Staré recepty z Polešovic – pracuje společně s polešovickou folklorní osobností Ludmilou Drobilovou.

To v Hluku už svou vlastní kuchařku mají. Městský úřad ji vydal předloni. Z publikace autorky Marie Lekešové nazvané Opomíjená jídla a zvyky se bez nadsázky stal místní bestseller. Radnice objednávala několik dotisků. Dodnes se komerčně prodalo či darovalo k reprezentačním účelům města již přes deset tisíc kusů.

„Knihu si u nás stále můžete za sto korun koupit," připomíná pracovnice městského úřadu Ludmila Rybnikářová. Na 161 stranách v ní čtenář najde návody na hlucké polévky, omáčky, pokrmy z luštěnin i bramborového těsta, zabijačkové speciality nebo jídla ke svatební tabuli. A k tomu přídavkem popis jednotlivých lidových obyčejů.

Lokální kuchařku chtěl vydat také Libor Velen z Bystřice pod Lopeníkem, který shromáždil stovku receptů především ze své vesnice, Lopeníku, Strání, Březové a Nivnice. Jenže prozatím nesehnal dostatek peněz. „Byla by to ekonomická sebevražda. Žádal jsem dotace po obci a kraji, ale záměr se jim nějak nezdál," konstatuje Libor Velen, jenž část receptů otiskl alespoň ve Slováckém deníku, Malovaném kraji či magazínech F.O.O.D. a Pošli recept.

Komu se o receptech nechce číst, může si přípravu a následně i ochutnávku tradičních jídel zkusit každý měsíc ve Slováckém muzeu. Jeho etnografické oddělení pořádá návštěvnicky úspěšné kuchařské soboty od února loňského roku. Tento měsíc tvořily menu bramborové omáčky s chlebem, v prosinci to budou staré typy vánočního cukroví.

„Upečeme zázvorky, sádlové koláčky a korýtka. Jde o recepty z počátku dvacátého století," upřesnila etnografka Marta Kondrová s tím, že pokud se obecně akce zaměřuje na jídlo nebo pití z praktické stránky, je její úspěch téměř vždy zaručen.

Autor: Michael Lapčík

21.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den Země se ve Starém Městě konal už podesáté.
AKTUALIZOVÁNO
19

Den Země: přírůstek do kovozoo, rybář Jakub Vágner i koncert Marka Ztraceného

Hostem večera byl folklorní soubor Rozmarýn.
8

Světlovan uspořádal počtvrté Jiříkovský bál

U bunkru pod Antonínkem otevřeli letošní turistickou sezonu

Už rok si může veřejnost prohlédnout vojenský bunkr pod Svatým Antonínkem, který nadšenci z Ostrožské Lhoty otvírali 23. 4. 2016. Na známém poutním místě je to nejen pro zájemce vojenské historie obrovský tahák.

S přesedáním na vlak v Újezdci je od 15. června konec

Nový vlakový jízdní řád platný od prosince minulého roku přidal nejednomu cestujícímu řadu vrásek na čele. Například na krátké trase Uherský Brod – Brumov-Bylnice museli pasažéři přesedat v Újezdci u Luhačovic, ve stanici bez nádražní haly, záchodů či jiného přístřešku.

Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí rozšířila keramička Rosinová

„Mnoho barev na paletě, mnoho kreseb v zimě v létě, mnoho světla, živijó," ozýval se ve středu 19. dubna v podvečer v restauraci Hotelu U Brány v Uherském Brodě sborový zpěv hymny Spolku sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomenzí (SVUMSP).

VIDEO: Zlín vzpomínal na legendární jízdu Hanzelky a Zikmunda

Oslavy 70. výročí startu slavné cestovatelské výpravy proběhly v centru Zlína. Krátce po 18. hodině přijela kolona historických Tater.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies