Vítězové 23. ročníku byli za účasti ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové slavnostně vyhlášeni v Luhačovicích. „Soutěž Vesnice roku se stala fenoménem venkova. Jejím cílem je mimo jiné povzbudit obyvatele obcí k aktivní účasti na rozvoji domova, otevřít rozmanitost a pestrost programů obnovy vesnic a upozornit veřejnost na význam venkova,“ řekla při příležitosti předání cen Šlechtová, oblečená do valašského kroje.

„Emoce cloumají mým tělem. Jsem velmi hrdý na Slavkov a na Slavkovany,“ uvedl ihned po obdržení cen starosta obce Slavkov Libor Švardala, který přiznal, že ve skrytu duše si samozřejmě přál, aby bylo jejich snažení úspěšné. Že to budou ceny dvě, nečekal. „Šli jsme do soutěže s pokorou, toto je pro nás velké překvapení, jsem nadšený,“ dodal šťastný starosta.

Vítězství oslavila obec ve své sportovní hale, kam přijeli i další ocenění včetně zástupců kraje.
Starosta Slavkova Libor Švardala si převzal zlatou stuhu za vítězství v kraji

„Už ocenění Vesnice Zlínského kraje pro nás byl neobyčejný úspěch. 1. místo od hlasujících občanů a 3. místo od poroty, to jsme fakt nečekali. Pro nás bylo úžasné, že jsme mohli být tady v Luhačovicích, že jsme poznali spoustu skvělých lidí, včetně ministryně Šlechtové, a seznámili jsme se i s ostatními finalizovanými obcemi,“ dodává místostarostka obce Olga Kvasničková. Slavkované čekali na svého starostu před kulturním domem Elektra, ve kterém se ceny předávaly. Za ohlušujícího skandování Starosta! Starosta! ho vítali mezi sebe a s oběma cenami ho vyzvedli na ramenou nad své hlavy. Při neustávajícím skandování mávali prapory, děti kolem poskakovaly s balonky a fáborky se znakem Slavkova. „Děkuji vám všem,“ řekl starosta, když se dav utišil.

„Je to naše společná práce, bez vás bych na pódiu nestál,“ dodal. „Jsme nadšení, to jsme nečekali. Fantazie!“ rozjařeně hlásil Slavkovan Peťa Tlach. „Vždyť hlasovala celá republika. Lidé nám posílali hlasy a my jsme jim moc vděční,“ dodal. 

Soutěže se zúčastnilo 213 obcí ze 13 krajů. Účastníci byli posuzováni odbornou porotou. Do finále postoupili vítězové krajského kola, kteří se pyšní Zlatou stuhou.

Zajímavosti o Slavkově:
• počet obyvatel: 672
• je umístěn v malebné krajinné oblasti na Slovácku
• mají 300 let starou hrušeň, v anketě Strom roku 2011 skončila na 2. místě
• čeká vás tam folklorní muzika, kroje, lidové zvyky a tradice
• bydlí tam přátelští, pohostinní a hlavně pracovití lidé
• v okolí naleznete orchidejové louky 
• nechybí tam dobrá slivovice

Autor: Renáta Večerková