Cena byla udělena in memoriam Petru Hlaváčkovi. Hned za ním se ze čtyřiatřiceti nominovaných umístil Luděk Galuška. Více než třicet let působí v Moravském zemském muzeu v Brně, je vedoucím jeho nově zřízeného Centra slovanské archeologie a vedoucím archeologických výzkumů muzea v oblasti staroměstsko-uherskohradišťské aglomerace, Veligradu.

Snil Luděk Galuška ve svém dětství o tom, co bude dělat, až bude dospělý? Dělal si fantastické představy o tom, že bude archeologem a při kutání v zemi na Slovácku najde zvlášť vzácné nálezy?

„Od dětství jsem měl rád přírodopis, dějepis, zeměpis, hudbu a kreslení. Musím přiznat, že matematika, fyzika a chemie mě moc nebavily. V 70. letech minulého století jsme si jako kluci z Ostrožské Nové Vsi hrávali v polích kolem vesnice a po orbě jsme tam nacházeli kusy keramiky, které jsme si nosili domů," otevírá Luděk Galuška tu nejranější kapitolu svého života. Jak mu přibývalo let, zjišťoval, že v tajemném území kolem obce, v níž žil, byly nalezeny pozůstatky sídliště prvních Slovanů a nálezy sahaly až do 12. století. To už ale byl studentem hradišťského gymnázia.

„V sousedním Starém Městě tehdy probíhaly archeologické vykopávky, kterých jsem se jako středoškolák zúčastnil. Vedl je prof. Vilém Hrubý, významný archeolog, výborný člověk. Ačkoliv jsem také inklinoval k učitelství, nakonec jsem zvolil studium archeologie," svěřuje se Luděk Galuška. Vystudoval ji na FF Univerzity Komenského v Bratislavě a po ukončení studií nastoupil v roce 1983 do Moravského zemského muzea v Brně, kde působí dodnes. Kromě archeologické činnosti přednáší studentům na Masarykově univerzitě v Brně.

Luděk Galuška je spoluautorem projektu Archeologického skanzenu Modrá. „Veřejnosti jej obec zpřístupnila v roce 2004 a od té doby nepřetržitě vykazuje velkou návštěvnost, 40 až 50 tisíc lidí ročně, hlavně dětí," neskrývá radost archeolog.

Jaký nález považuje ze své praxe za nejvýznamnější? „Asi většina lidí by očekávala, že řeknu nález zlaté náušnice, byzantského křížku nebo gombíku. Zcela určitě by to byly krásné nálezy, které by potěšily každého, ale beru-li to z profesního hlediska, potěší mě i úlomek technologické nádobky, v níž se odlévaly barevné nebo drahé kovy," řekne Luděk Galuška, který byl za svou dosavadní činnost oceněn mnoha medailemi. „Mezi ta absolutně nejvyšší ocenění považuji nominaci na Osobnost roku 2013 ve Zlínském kraji," neskrývá radost autor monografií, knih, řady tematických výstav či odborný poradce při tvorbě filmů. Ve volném čase se věnuje turistice, hudbě a aktivně hraje se skupinami Nezapomeň a Lončáci.