Speciálně zařízená a upravená terapeutická místnost v Kopretině byla vůbec první v rámci rezidenčních zařízení sociální péče na Uherskohradišťsku a pravděpodobně i ve Zlínském kraji. „Jde o terapii, která podporuje cílenou stimulaci smyslových vjemů, rozvoj komunikačních schopností a změny v chování zdravotně postižených klientů,“ uvedla Soňa Vávrová, bývalá vedoucí domova, za jejíhož působení se v něm snoezelenterapie začala realizovat.
„Terapie probíhá ve speciálně zařízené a vybavené místnosti, v níž velkou část zaujímá postel s vyhřívanou vodní matrací o rozměrech dvakrát dva metry.

Nad ní je vytvořen strop z dekorační látky, která nejen zmenšuje a zatepluje prostor, ale také rozptyluje světlo vržené barevnými reflektory,“ popisuje Vávrová. K vizuální stimulaci klienta slouží zrcadlová koule nasvícená reflektory, s měnitelnou barvou světla, která zaplní místnost drobnými „prasátky“. V uzavřeném pokoji nechybí ani reproduktory napojené na elektroakustické zařízení, aromalampa či tibetská mísa, která je vhodná pro audiovibrační stimulaci. „Takto vybavená místnost poskytuje terapeutovi potřebné soukromí a klid pro práci s uživatelem našich služeb, jemuž nabízí pocit bezpečí a intimity,“ poodhalila zákulisí léčby vedoucí Kopretiny. Metodu snoezelen provozují od října roku 2007 také v Diakonii ČCE – střediska Cesta v Uherském Hradišti.

Zdeněk Skalička