„V lednu vyvěsíme seznam táborů a v březnu už je asi 75 procent obsazených," popsala své zkušenosti Ivana Zůbková, ředitelka Domu dětí a mládeže (DDM) Šikula v Uherském Hradišti. Dodala, že letos mají volno už jen v Mistřicích a pak místa náhradníků.

„O tábory je obrovský zájem, rok od roku se zvyšuje. Takovou nabídku jako letos a loni jsme nikdy v minulosti neměli,“ doplnila Ivana Zůbková s tím, že nabízí 29 táborů.

V jejich nabídce boduje příměstský tábor U tetičky na dědině, který se koná na Rochusu.

Robert Hájek žije v rodném domě Jana A. Bati v Uherském Hradišti.
Robert Hájek obnoví Baťovu sodovkárnu v Rybárnách

Výcvik přežití nebo taneční tábor?

„Máme pokryté téměř celé prázdniny, sedm týdnů ale vůbec nepokrývá poptávku, tábor je však beznadějně obsazený,“ prozradila ředitelka DDM Šikula.

Netradiční tábor nabízí Centrum branných aktivit ve Starém Hrozenkově. Nejedná se o hraní na vojáky, ale účastníci bydlí v kasárnách, spí na vojenských palandách, učí se zacházet se zbraněmi nebo jezdí ve vojenských autech.

„Každý účastník začíná v hodnosti vojína a v průběhu celého tábora je povyšován na základě svých výsledků a iniciativy,“ nechal se slyšet za pořadatele Tomáš Petrák.

Náročnému programu je přizpůsobený věk účastníků, kteří musí být starší 13 let. V rámci desetidenního pobytu absolvuje mládež například výcvik přežití nebo výcvik se znehodnocenými zbraněmi. Na tento tábor se ještě lze přihlásit. I když je nabídka pestrá, mnoho pořadatelů má dávno před létem plno. Hudební, taneční, koňské a různě dobrodružné pobyty totiž v létě absolvuje většina dětí.

Dětská neděle s Domem dětí a mládeže Šikula Uherské Hradiště v kině Hvězda.
Dům dětí a mládeže Šikula udělal tečku za školním rokem

Prarodiče jsou výhra, tábory prázdniny jistí

„Nemáme tolik dovolené, abychom s nimi mohli být doma. Vždy dáme dětem na výběr podle toho, co je baví,“ nechala se slyšet Marta Kroupová s tím, že její dvě děti jezdí na tábor každý rok.

Podle programu a potřebného vybavení se pak liší i cena, kterou rodiče zaplatí. Průměrně se pohybuje za desetidenní pobytový tábor od 2500 do 3500 korun. Příměstské tábory jsou levnější, protože dítě na místě nespí.