Uspořádáním okresního kola závodu pověřila Okresní rada Junáka Uherské Hradiště Skautské středisko Modrá.

Na pětikilometrovou trať, která vedla členitým a blátivým terénem nad kaskádou rybníků, vyrazilo na sto padesát chlapců a děvčat. „Na devíti stanovištích museli řešit nejrůznější úkoly a situace. Rozdělávali oheň, stavěli stan, museli si zhotovit lanový žebřík, po němž museli lézt, přišívali knoflíky, šili pytlíky a museli si umět poradit při napadení medvědem," prozradil jeden pořadatelů závodu Oldřich Vávra z Tupes.

S obrovskou vervou, soustředěným zájmem a nasazením plnili skauti a skautky všechny úkoly. Zatímco v minulosti bylo klání striktně zaměřené na dosažený čas družstva, ten se v posledních ročních neměří. „Hlavním cílem Svojsíkova závodu je podpořit fungování družin a jejich spolupráci, vést je k praktickému využití skautských dovedností, poskytnout jim a jejich vedoucím zpětnou vazbu a v neposlední řadě motivovat skauty k osobnímu rozvoji a obohatit jejich program o nové prvky," přiblížil záměr okresního klání skautů Miroslav Kovářík, vůdce pořadatelského Skautského střediska Modrá.

„Ačkoliv soutěžní družina může mít čtyři až osm členů, většina jich měla sedm příslušníků. Nejpočetněji tu byla zastoupena Skautská střediska Modrá, Polešovice a Psohlavci z Uherského Hradiště," informoval Vávra. Vysekl pochvalu všem zúčastněným družinám, které už před vlastním závodem ukázaly něco ze skautských dovedností. Jednou z nich bylo zhotovení makety podsadového stanu v poměru 1:10. Podle Vávry byly některé stany tak precizně postavené, že by se za ně nemusel stydět ani profesionální tvůrce.

„Na našem stanovišti měli kluci a holky za úkol postavit stan, slavnostní oheň ohraničený kameny, rozdělat oheň a na něm uvařit v kotlíku natvrdo vajíčko. Většina družstev to zvládla za plný počet bodů," informovala rozhodčí Patricie Slavíková z Jalubí.

A která družina si zajistila postup do krajského kola Svojsíkova závodu. V kategorii skautek to byly Rosničky ze střediska Jantar Polešovice, druhé místo vybojovaly Floverky z Bojkovic a třetí skončily Včelky I z Tupes. V kategorii skautů byli nejlepší Svišti ze střediska Psohlavci Uherské Hradiště. Jeleni z téhož střediska obsadili třetí místo. Mezi Hradišťany se vklínili Vlci z Modré.