„Podařilo se nám nashromáždit nejvíce svatebních šatů z 60. až 90. devadesátých let minulého století, které většinou patřily nedakonickým nevěstám. Byla to doba, kdy každá měla svoje vlastní svatební šaty, i když si z nich potom ušila třeba peřinky do kočárku," uvedla Jitka Viceníková, moderátorka módní přehlídky a členka Muzejní společnosti Nedakonice. Připomenula, že od počátku 21. století si nevěsty většinou půjčují šaty pro den sňatku v půjčovnách.

Součástí akce, na níž téměř třetin návštěvníků vydržela do pozdních večerních hodin, byla výstava čtyř stovek historických fotografií nedakonických nevěst, ženichů, družiček a mládenců z průběhu minulého století. K vidění byla na kulturním domě také expozice dobového oblečení z První republiky, svatebních dekorací, klobouků a kabelek. Ta nejstarší byla z roku 1895.

Krev žilách návštěvníků rozproudily žertovnými scénkami a písničkami členky ženského sboru z Nedakonic, Petr Soška s Vojtou Adamíkem, ale také kluci a holky z kroužku aerobiku při tamní základní škole. Ti zatancovali rock´n´roll ze Šakalích let. Procházka nedakonickou svatební minulostí se uskutečnila v režii tamní Muzejní společnosti.

„Přehlídka svatebních šatů měla opravdu švih a navodila hned od svého začátku skvělou náladu. Nedakonické ženy to na podiu i v sále, jimž procházely, pěkně roztočily. Do svých rolí se vžily s takovou živelností, že vyvolaly zasloužený potlesk publika," nešetřila slovy chvály Anna Kozányová z Hodonína, rodačka ze Stupavy.