Ačkoliv počasí v úterý 13. června nasvědčovalo tomu, že v přísálí kulturního domu ve Svárově bude na ustanovujícím zastupitelstvu po předčasných volbách dusno, modrá obloha a letní teploty byly to poslední, co některým návštěvníkům přeplněného sálu mohlo vadit. V napjaté atmosféře byl nakonec bez jakýchkoliv připomínek zvolen starostou obce jednatřicetiletý Radek Ondra a místostarostou Pavel Svízela, oba z vítězného seskupení v předčasných volbách Nová strana Svárov.

„S volbou jsem spokojen. Pokud Radek Ondra nepoleví a bude odvádět stejně dobrou práci, jako tomu bylo v předchozích letech, věřím, že jsme se vydali správným směrem. Teď už jenom doufám, že se co nejrychleji uklidní spory v dědině, které volby vyvolaly,“ nechal se slyšet těsně po odhlasování nového složení vedení Svárovan Josef Hubáček.

Ilustrační foto.
Podolí půjde do nových voleb bez klasických stran, ve Svárově kandiduje nové uskupení

Volba starosty a místostarosty se totiž neobešla bez porodních bolestí. Do předčasných voleb kandidovaly pouze dvě strany, a to Starostové a Nezávislí (STAN) v čele s bývalou starostkou Věrou Matějkovou a Nová strana Svárov vedená Radkem Ondrou. Nejtěsnějším možným rozdílem čtyři ku třem získala většinu zastupitelů Nová strana Svárov a stala se tak vítězem voleb. Nedlouho poté však většina kandidátů STAN rezignovala na svoji funkci a v konečném důsledku dokonce hrozilo, že klesne počet zastupitelů v obci pod hranici pěti, což automaticky znamená další nové předčasné volby. Tomu nakonec zabránil Alois Jaromír Jurák a Josef Vyoral, kteří jako náhradníci za stranu STAN svůj mandát nesložili.

Alternativa pro Podolí suverénním vítězem nových voleb v obci
Alternativa pro Podolí suverénním vítězem nových voleb v obci

„Nesouhlasím s postojem Věry Matějkové, že je zbytečné být v opozici proti programu, který měla vítězná strana stejný, jako my. Naopak v tom vidím výhodu a snahu posunout a řešit záležitosti obce ve stejném duchu, jako tomu bylo doposud. Naše hromadné odstoupení by paralyzovalo obec, ale my potřebujeme některé věci řešit akutně,“ vysvětlil Josef Vyoral důvody, které jej vedly k zasednutí do nového šestičlenného zastupitelstva obce.
Jeho počet se nakonec zdá pro Radka Ondru jako výhra, na rozdíl od spekulací, že s jeho stranou usedne po volbách pouze jediný náhradník za STAN a budou tak držet křehký počet pěti členů zastupitelstva. „Jsem samozřejmě rád, že se tak náhradnici za stranu STAN rozhodli a doufám, že nám pomůžou v realizaci našich plánů na další rok a půl, který zde budeme působit,“ pochvaloval si.

Opakované volby Svárov.
Svárov na prahu dalších voleb. Počet zastupitelů klesl na pět

Programové priority na jeho funkční období má přitom vyjasněny. „Mám před sebou tři hlavní úkoly. Jednak dokončit úpravy místního rybníku, konečně rozběhnout opravy části cesty na vrchu obce a dodělat sběrný dvůr. Záměrně se nejedná o záležitosti dlouhodobého rázu, ale o problémy, které můžeme stihnout vyřešit,“ poodkryl své plány Radek Ondra.

Krátce se s obyvateli ve funkci starostky rozloučila na zasedání zastupitelstva i odstupující Věra Matějková. „Protože se jedná o moje poslední vystoupení v roli starostky a zastupitelky Svárova, chtěla bych poděkovat všem spoluobčanům, kteří nás podporovali a pomáhali nám. Slibuji vám, že se určitě nepřestanu zajímat o veřejné dění ve Svárově. Přeji také novému zastupitelstvu mnoho úspěchů,“ dodala.