Jeho devátý ročník uspořádalo folkloristicko-recesistické seskupení Baňa Babice, které si na oblíbenou akci pozvali přátele z občanského sdružení Lajbl Kostelany nad Moravou. „Máme Kostelanským co oplácet. Oni nás v listopadu pozvali na velmi zdařilou Besedu s Martinem a horňáckou cimbálovou muzikou Petra Mičky, při níž nechyběla tradiční ochutnávka martinských a mladých vín," svěřila se Marie Šuranská, kronikářka babických nadšenců, lidí s pravou vůlí a srdcem.

Barvy kostelanského Lajblu, nakonec hájil na Svařákovém pochodu pouze jejich vedoucí Pavel Smělík. „Chlapi to asi vzdali kvůli velké ledovce. Když ráno vyhlédli z okna nebo vyšli na zápraží a viděli, jak se lidé kloužou, raději šupli do postele," smál se Pavel. „Také si to myslím. I některé naše členy ledovka a mrholení odradily. Ale já říkám, že není škaredé počasí, ale jsou do něj jenom špatně oblečení lidé," halasila kronikářka Baně na startu.

Po desáté hodině zamířili pochodníci, jak už se stalo tradicí, k bývalému starostovi Miloslavu Maňáskovi, pak k jeho nástupkyni Martině Horňákové, kteří je počastovali slováckou ohnivou vodou. Od nich se vydali už popáté za devítiletou Barunkou Volfovou z Huštěnovic, která trpí spinální atrofií, což je nemoc charakterizovaná zánikem části motorických buněk předních rohů míšních s následnou atrofií svalů. Barunčině mamince předala Marie Šuranská finanční výtěžek z loňské srpnové burzy krojů a krojových součástí.

„Potěšilo nás, že babičtí recesisté se u nás v rámci jejich Svařákového pochodu opět zastavili a přinesli naší Barunce finanční příspěvek, za nějž jí pořídíme zdravotní materiál a školní pomůcky," řekla s neskrývanou radostí Alena Volfová.

Strůjci svařákového výšlapu měli v plánu, že se zastaví za starostou Huštěnovic. „Rád bych je přijal a jak je tradicí i pohostil, ale čeká mě dnes pietní akce na místním hřbitově, kde bude po obědě odhalena pamětní deska huštěnovickému rodákovi Rudolfu Králíčkovi. Tak jsem se omluvil," informoval starosta Aleš Richtr.

Ve společenském sále Obecního úřadu Sušice přijala účastníky pochodu a také s nimi pobesedovala starostka Ladislava Vlachynská. Ze Sušic si účastníci pochodu vyšlápli do kudlovické Hubáčkovy ulice, aby u vinného sklípku Miloše Stuchlíka, v němž je v přecházejících ročnících pochodu počastoval dobrým vínečkem, a zapěli si písničky ze svého repertoáru, zapálili zesnulému vinaři svíčku a uctili jeho památku. V cíli, v babické hospodě na hřišti, si pochodníci pošmákli na vynikající česnekové polévce.