V současné době tuto funkci zastává historická pečeť, která okolí informuje o tom, že Stříbrnice jsou tradiční loveckou obcí. V jejím středu je pak znázorněný srp a hrozen. Starosta Petr Matoušek ale přiznal, že si už asi rok pohrává s myšlenkou, že nechá znak vyrobit.

„Uvažuji o tom právě z toho důvodu, že už jsme jedni z posledních, kdo znak nemá," prozradil stříbrnický starosta. Dodal, že by určitě chtěl vycházet z historických souvislostí a z faktu, že jsou Stříbrnice lovecká obec.

„Jistou představu už v hlavě mám, ale nechci ji prezentovat na veřejnosti," pousmál se Petr Matoušek s tím, že konečné slovo by měla anketa mezi obyvateli.

Důraz na historii, zaměření obce a další souvislosti klade i jeden z nejznámějších moravských heraldiků Miroslav Pavlů. Znak vytvořil například pro Částkov, Horní Němčí nebo pro Zlínský kraj. „Základem jsou obecní pečeti. Pokud jsou ovšem něčím specifické. Většina obcí má totiž na starých pečetích radlici nebo strom, případně obilné klasy. To by pak byly všechny obecní znaky stejné," popsal heraldik. Hledá prý v archivech všechny události či šlechtické rody, které se nějakým způsobem vztahují k historii obce.

„Právě odkazy na šlechtické erby mohou znak významně obohatit. Často lze použít nějaké mluvící znamení, tedy heraldickou figuru, která nějak odkazuje na název obce," vysvětlil Miroslav Pavlů.

Úplně stejně postupoval při tvorbě obecních insignií pro Popovice, které také do nedávné doby používaly místo znaku pečeť, historickou z první poloviny 19. století. „Znak jsme nechali vyrobit na přání obyvatel, volali po tom, ptali se po něm," prozradila starostka Popovic Jitka Nováková.

Vedení proto vypsalo na internetových stránkách anketu, podle které se definitivně rozhodlo. Oslovili Miroslava Pavlů a ten jim dodal čtyři varianty ve dvou barevných provedeních. „Modrá odkazovala na rybníky a pověst o zázračném pramenu a zelená na zemědělství," uvedla Jitka Nováková. Heraldik prý vycházel z toho, že obec dříve patřila velehradskému klášteru, nezapomnělo se na odkaz na mariánskou tradici a vinařství. Výsledný znak má tedy podobu růžence, kříže a hroznů na modrém poli. Celý proces trval podle starostky asi tři čtvrtě roku.

„Nejdelší asi bylo schvalování v Poslanecké sněmovně, protože příslušná rada se schází jen jednou za čas," posteskla si.

Nový znak a vlajku za přibližně osmdesát tisíc korun budou Popovice používat při slavnostních a významných příležitostech a na oficiálních dopisech. „Kvůli pečeti nám znak v minulosti nijak nechyběl, ale doufám, že dnes se k němu budou lidé hlásit," přeje si Jitka Nováková.

Heraldik poukázal na jednu zajímavost. „V Čechách je zájem o znaky asi poloviční. Tam se tolik nedrží tradice, v mnoha regionech se zpřetrhala historická kontinuita, a tak obce nemají zájem se tímhle způsobem prezentovat," uzavřel Miroslav Pavlů.