Poslední zásadní událostí bylo nabídnutí křesla starosty KDU–ČSL ze strany ANO a ČSSD. „Respektujeme rozhodnutí KDU-ČSL nereflektovat na nabídku postu starosty města Uherské Hradiště. Naše nabídka vyplývala mimo jiné z personálních výhrad některých členů KDU-ČSL vůči kandidátům na starostu města. Naší snahou bylo prosazení projektu, který mohl provést tolik potřebnou změnu politiky ve městě," nechal se v oficiální prohlášení sociálních demokratů slyšet Antonína Seďa. Dodal, že tato změna se opírala o shodnost předvolebních programů ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL a Zdravého Hradiště.

Sami lidovci však doposud preferovali koalici ve středopravém konceptu. „Přijali jsme nabídku vítězné ODS k účasti v koalici tvořené ODS, KRUH, ZH a TOP09. Tento postoj logicky navazuje na dosavadní úspěšnou spolupráci v zastupitelstvu města v předchozích volebních obdobích. Proto jsme věnovali velkou pozornost přípravě programové části koaliční dohody a nalezení shody na programových prioritách, které jsme společně s dalšími subjekty chtěli realizovat," odůvodnili svůj postoj lidovci prostřednictvím svého zástupce Františka Rochovanského.

Právě vzniku středopravé koalice kolem vítězné ODS zabránilo v úterý 28. října rozhodnutí politického hnutí Zdravé Hradiště, které většinou svých členů odmítlo do této koalice vstoupit. Jaký bude další postoj tohoto politického subjektu, není doposud jasné. „Prozatím u nás k žádnému dalšímu posunu nedošlo. V sobotu večer budeme mít vnitrostranickou schůzi, na které budeme řešit nejaktuálnější vývoj v koaličních jednáních," informoval včera odpoledne František Prachman ze Zdravého Hradiště. Otevřená tak podle oficiálního prohlášení tohoto hnutí nyní zůstává varianta vytvoření koalice pod vedením ČSSD. Za účelem dalších jednání, která jsou očekávána, ustanovilo Zdravé Hradiště svůj vyjednávací tým, který tvoří mimo oba zastupitele Františka Prachmana a Františka Elfmarka, také členové výboru Stanislav Mikula, Petr Myslíkovjan a Irena Pořízková.

Všechny strany tak i tři týdny po volbách zvažují a hodnotí jakékoliv varianty, které se vůbec nabízí. „My jednáme sice se všemi stranami, nicméně pravděpodobnost naší koalice s ODS se spíš blíží nule. S ČSSD je zatím několik různých variant, pokud lidovci budou trvat na současném postoji, je tam možná ještě jedna varianta, která by nám za určitých okolností nevadila," vyjádřil se před časem například lídr ANO 2011 Jan Zapletal.

V říjnových komunálních volbách v Uherském Hradišti získala ODS šest mandátů, následovaná ČSSD s pěti mandáty a ANO 2011 se čtyřmi mandáty. Zastupitelstvo doplňuje KDU-ČSL, KRUH a KSČM se třemi mandáty, Zdravé Hradiště se dvěma mandáty a TOP 09 s jedním mandátem.