Proti, se jich vyslovilo 11 a dva se hlasování zdrželi. Jedním z těch, kdo pro Stanislava Blahu ruku nezvedl, byl jeho předchůdce v pozici starosty a stranický soukmenovec Květoslav Tichavský. Ten dokonce v závěru schůze oznámil, že vystupuje z klubu zastupitelů ODS. Podle koaliční dohody byli zvoleni do funkce uvolněného místostarosty Zdeněk Procházka (KDU-ČSL) a neuvolněným místostarostou se stal Ivo Frolec (KRUH).

Největší emoce budila samotná volba starosty města. Zástupcům opozice se nelíbil její způsob. „Hlasovat se údajně má v pořadí, v jakém byli jednotliví kandidáti navrženi a v případě zvolení starosty se už o dalších návrzích hlasovat nebude. Ptám se, ti kandidáti jsou už navrženi, nebo budeme závodit a překřikovat se tady, kdo nejrychleji navrhne kandidáta? Podle mě to není příliš demokratická metoda," poznamenal sociální demokrat Antonín Seďa, který vzápětí navrhl, aby se o kandidátech hlasovalo podle abecedy, což ovšem následně zastupitelé neschválili.

„My jsme náš návrh na starostu již veřejně avizovali v našem prohlášení, které bylo zveřejněno i v médiích a všichni měli možnost se s ním seznámit," oponoval směrem k Antonínu Seďovi lídr ODS Stanislav Blaha. V následném hlasování to byl právě Stanislav Blaha, kterého zastupitelé čtrnácti hlasy schválili na pozici starosty Uherského Hradiště. Proti hlasovalo jedenáct zastupitelů, další dva se hlasování zdrželi. Jedním z nich byl také odstupující starosta Květoslav Tichavský (ODS), který všechny přítomné překvapil svým vyjádřením v závěru zasedání.

Bývalý starosta Tichavský vyjádřil obavu z vytvořené koalice

„Dovoluji si oznámit, že vystupuji z klubu zastupitelů ODS a dále budu pracovat v zastupitelstvu města jako nezávislý zastupitel," konstatoval bývalý starosta města. Důvody pro tento krok přiblížil po skončení zasedání zastupitelstva. „Domnívám se, že koalice byla sestavena poněkud nestandardně a nedokáži odhadnout, jak se bude chovat. Chci tím vyjádřit jakousi obavu z toho, jak se ta koalice vytvořila. Proto jsem i před tím vystoupil z vyjednávací komise. Nyní chci být nezávislý," konstatoval Květoslav Tichavský, který zároveň nevyloučil poněkud kritický náhled na krok dvou zastupitelů Zdravého Hradiště. „Přeběhlíci znamenají vždycky trochu problém," vyjádřil se stručně.

Stanislav Blaha jeho rozhodnutí respektuje. „Já jsem tuto informaci obdržel předem a je to osobní rozhodnutí kolegy Tichavského, více se k tomu vyjadřovat nebudu," komentoval krok svého stranického kolegy čerstvý starosta a lídr ODS Stanislav Blaha. Ten také uvedl, že podobný vývoj jednání na ustavujícím zasedání zastupitelstva očekával. „Takový přístup opozice se dal očekávat. V jejích řadách navíc sedí zkušený poslanec, který má obstrukce v malíčku, takže nám bylo jasné, že to dnes nebude snadné," zhodnotil průběh zasedání Stanislav Blaha.

Ustavující zasedání zastupitelstva města Uherské Hradiště zvolilo uvolněným místostarostou Zdeňka Procházku (KDU-ČSL) a neuvolněným místostarostou Ivo Frolce (KRUH).

Stanislav Blaha je 19. starostou v pořadí od 1. světové války

Rovněž byli zvoleni členové Rady města, kterými se stali Pavlína Jagošová (ODS), František Rochovanský (KDU-ČSL), Blanka Rašticová (KRUH), Evžen Uher (TOP 09), Jaroslav Zatloukal (ODS) a František Elfmark (Zdravé Hradiště) jako jediný uvolněný člen Rady města.

V říjnových komunálních volbách v Uherském Hradišti získala ODS šest mandátů, následovaná ČSSD s pěti mandáty a ANO 2011 se čtyřmi mandáty. Zastupitelstvo doplňuje KDU-ČSL, KRUH a KSČM se třemi mandáty, Zdravé Hradiště se dvěma mandáty a TOP 09 s jedním mandátem.

Stanislav Blaha v říjnových volbách obdržel 1 968 preferenčních hlasů, zatímco Květoslav Tichavský jich dostal nejvíc ze všech, tedy 2 127 voličů.

Stanislav Blaha je v období od první světové války doposud v Uherském Hradišti devatenáctým mužem zvoleným starostou (za socialismu předsedy národního výboru). V novodobé historii se stal čtvrtým starostou po Ladislavu Šupkovi, jenž Uherskému Hradišti vládl 12 let (1990–2002), Liboru Karáskovi, který byl starostou osm let (2002–2010) a Květoslavu Tichavskému (2010–2014), jehož Stanislav Blaha střídá po čtyřech letech jeho starostování.