Kdybyste měl jmenovat nejdůležitější věc, jež teď v obci máte vykonat, která by to byla?

Po výběrovém řízení chceme zahájit v březnu 2014 dostavbu kanalizační sítě. Je to nákladná akce uvnitř obce. Netajím se tím, že jisté obavy z realizace mám, neboť každá hloubková zemní práce může nemile překvapit a způsobit zvýšené náklady. Úplně aktuální je však rekonstrukce lávky přes potok Březnice. Moc a moc si přeji, aby občanům sloužila tak, jak byli zvyklí po desítky let.

Co považujete za největší úspěch vaší obce, kterého se letos podařilo dosáhnout?

Úspěchem, a lépe bych to nazval pomocí pro rodiče je rozšíření mateřské školy v Bílovicích. Léta trvalo rozhodování, zda ji vůbec rozšířit. Když ano, potom jak a kde. Dnes už je to za námi a jsem rád, že toto dílo slouží. Znovu se však musím vrátit ke kanalizaci, jejíž realizace je bez dotace prakticky vyloučená. O tuto dotaci jsme zažádali a letos ji úspěšně získali.

Co je podle vás největším problémem vašeho současného starostování?

Starostování je opravdu o řešení starostí a problémů občanů. Někdy menších, jindy velkých a každé vyřešení jednoho či druhého mně dodává energii a motivuje pro další hodinu, den, měsíc. Pokud bych měl něco nazvat opravdovým problémem, musím si vybavit situaci, kdy jsem nucen vstoupit do řešení mezilidských vztahů. Někdy sousedských, mnohdy i rodinných a zaujmout ke sporu stanovisko z pozice starosty. Najít řešení, neublížit. Bohužel takových situací přibývá a dle mého názoru to nebude lepší. Kéž bych neměl pravdu.

Obyvatelé obcí dnes často trpí nedostatkem kulturního vyžití. Jak je to u vás? Pečujete o své obyvatele i po kulturní stránce? Daří se u vás spolkům a kulturnímu životu?

Myslím si, že občané dnes netrpí nedostatkem kulturního vyžití. Řekl bych, že je ho až nadbytek. Když se podíváte v pátek na plakátnici, musíte souhlasit se mnou, že je mnohdy přezábavováno, přeplesováno. To je potom dle mého názoru ke škodě věci. Každý něco chystá, stará se, investuje do příprav a on se potom výsledek, resp. výdělek nedostaví. Dostaví se spíše nechuť něco dál pořádat. Jsem rád, když za mnou občané přijdou s nápadem uspořádat něco nového, originálního. Potěší mě, pokud se jedná o druh zábavy, kterou si sami připraví a nemusí být mnohdy ani finančně náročná. Prostě baví sami sebe. Pro takovou aktivitu vždy nějakou korunu najdeme. Spolky si na příspěvky na svoji činnost snad také stěžovat nemohou. Jsme rádi, že je v obci máme, vždy do obce patřily a patřit by měly.

Straší vás odliv obyvatel z obcí do velkých měst a aglomerací? Nemáte strach, že se vesnice zcela vylidní? Máte možnost jako starostové s tím vůbec něco udělat?

Z odlivu občanů do měst opravdu strach nemám. V Bílovicích je to přesně naopak. Zájem o bydlení vzrůstá díky dobré občanské vybavenosti, dopravní obslužnosti, rychlé dostupnosti okresního i krajského města. Jsem potěšen ze zájmu o Bílovice. Zvláště pak, pokud jej projevují mladé rodiny.

Kdybyste si mohl vybrat nějaké místo na světě, kde byste chtěl žít, a nesměla by to být vaše obec, kde by to bylo?

Jsem dosti patriotem, proto když už bych neměl bydlet v Bílovicích, tak alespoň v ČR, a to pak někde na Šumavě. Kdyby to muselo být úplně mimo ČR, tak asi ve Švýcarsku.