„Přiznám se, že na atletických závodech jsem v Hradišti ještě nebyl. Letos jsme ale se starším synem navštívili Zlatou tretru v Ostravě a velice se nám to, nejen díky Usainu Boltovi, líbilo. Pokud budou naši nejlepší atleti startovat tady u nás, určitě se půjdeme podívat. A vezmu i mladšího syna,“ nechal se slyšet Jaroslav Kaláč, který bydlí v Mařaticích.

Je skutečně velmi pravděpodobné, že sejde kopec a uvidí všechny hvězdy včetně Špotákové, Hejnové, Veselého, Vadlejcha či Masláka.

„Oddíly jejich služeb v minulosti pravidelně využívaly, takže se dá předpokládat, že příští rok se lidé v Uherském Hradišti mohou těšit na naše atletické hvězdy,“ potvrdila Karolína Farská z Českého atletického svazu.

Ilustrační foto.
Opilý řidič u Vlčnova naboural do policejního vozu

Oddíl AC Slovácká Slavia uspěl s žádostí o pořádání šampionátu v konkurenci několika dalších klubů. „Uherské Hradiště bylo vyhodnoceno jako nejlepší jak z důvodu již prokázaných organizačních schopností z předešlých domácích šampionátů, tak i mezinárodních akcí,“ vysvětlila Karolína Farská.

Hradišťští atleti si důvěru svazu váží. „Máme z toho obrovskou radost. Už jsme tady pořádali všechna možná mistrovství, ale šampionát dospělých bude vrchol,“ poznamenal předseda klubu Květoslav Tichavský.

Oslavy úspěchu ale okamžitě vystřídaly starosti se zabezpečením mistrovství, které se uskuteční 26. srpna 2018. Deset měsíců uteče jako voda a organizátory čeká spousta práce. Hlavní bude dovybavit stadion. V tomto směru se může klub spolehnout na pomoc města, kterému stadion patří.

Fotbalisté brněnské Zbrojovky v jedenáctém kole nejvyšší soutěže přehráli Slovácko 2:1.
Slovácko prohrálo v Brně. Na výhru čeká už sedm zápasů

„K mistrovství se hlásíme na sto procent a jsme připraveni mu poskytnout veškerou podporu. Chceme připravit stadion tak, aby měl příslušné parametry. Proto jsme na tyto účely vyčlenili milion korun,“ konstatoval místostarosta Uherského Hradiště Ivo Frolec.

Ten zároveň věří, že nebude třeba vyčerpat celou částku. „Určité věci sice bude nutné zakoupit, ty ale pak budou nadále sloužit našim atletům. Jsou tam však i položky, u nichž uvažujeme o pronájmu či zapůjčení,“ naznačil Frolec.

Největší částku spolkne nová vrhačská klec, která podle Květoslava Tichavského stojí kolem půl milionu korun.

Na samotné pořádání akce musí sehnat prostředky atleti. Od svazu dostanou 195 tisíc korun, zbytek do až tří- settisícového rozpočtu ale musí zajistit sami.

U příkopu na střeše skončil svou rychlou jízdu u Topolné osmnáctiletý mladík bez řidičáku. S mladinkou spolujezdkyní skončili v nemocnici.
U příkopu na střeše skončil u Topolné osmnáctiletý mladík bez řidičáku

Předseda aletického klubu věří, že se to povede. „Město a kraj nás dlouhodobě významně podporují, takže věříme, že tato výjimečná akce nebude výjimkou. Myslím, že jsme v atletice reprezentantem celého kraje,“ prohlásil Květoslav Tichavský.

Vedle klece by si přál nové doskočiště pro výšku a skok o tyči, klub hodlá zrenovovat i výsledkovou tabuli. Tajným snem jsou pak mobilní tribuny.

„Jelikož máme například sektor pro dálku na druhé straně, byla by mobilní tribuna ideálním řešením. Nemusí to být velká tribuna pro tři sta lidí, ale dokázal bych si představit dvě menší po padesáti lidech,“ dodal Květoslav Tichavský.