Soutěž vyhlásilo Oddělení didaktických technologií Univerzity v Hradci Králové a byla určena nejen pro žáky fakulty, ale i pro děti z ostatních škol. Tímto způsobem se hradecká univerzita snaží propagovat používání moderních technologií ve školství. Škola z Březové, která s univerzitou v Hradci Králové dlouhodobě spolupracuje, se zapojila zasláním sedmi animovaných videí. „Porota ze soutěžních snímků vybrala pět, které postoupily do finále. Z nich tři pochází z naší školy," řekl Jiří Miškar, který žákům při tvorbě videí radil.

Kromě toho, že se animace ze školy v Březové dostaly do vítězné pětice, jedna z nich dokonce obsadila místo první. „Soutěž vyhrálo video, které vytvořili synové Jiřího Miškara s jeho pomocí," prozradil největší úspěch Březovských ředitel školy Ludvík Zimčík. Bronz získala animace dívek ze čtvrté třídy a na čtvrtém místě se umístilo video individuálně vzdělávaného chlapce z Kladna, Milana Budila. Oficiálně budou výsledky vyhlášeny v průběhu ledna.

Tvorba videí není pro žáky z Březové žádnou neobvyklou činností, Škola na konci světa, která je mateřskou i základní školou, totiž klade na vzdělávání v informačních technologiích velký důraz. „Cíleně učíme děti informačním technologiím již od čtyř let a předmět informatiky máme hned od první třídy," uvedl Zimčík. I díky tomu tak tamní děti jsou zběhlé ve tvorbě nejrůznějších filmů a videí, které každoročně prezentují na školním festivalu animovaných filmů.

Autor: ANDREA GABRIELOVÁ