Situace na Zlínsku

„Dostali jsme hlášení, že na Syrákově, zádveřickém kopci a na Petrůvce stojí kamiony. Naše technika to tam už ale zprůjezdnila,“ uvedl dispečer Správy a údržby silnic Zlínska Ladislav Váňa. Problémy podle něj způsobilo to, že starý rozježděný sníh přes noc zmrzl. Zledovatělou plochu pokryla vrstva nového a cesty jsou velmi hladké.

„Kromě těchto tří míst jsme ještě vyjížděli na místní část Zlín – Salaš, kde byly hlášené auta v příkopách. I tam už je to teď ale v pořádku,“ podotkl Váňa. Upozornil, že silnice na Zlínsku jsou teď sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Podobná situace je i v centru Zlína. „V terénu je veškerá naše technika. Silnice pokrývá rozbředlý sníh, místy dokonce souvislá uježděná vrstva. Prioritně se snažíme upravit trasy, kudy vedou linky MHD,“ sdělil dispečer Technických služeb Zlín Jiří Balajka. K těm nejproblémovějším patří podle něj Jaroslavice, Jižní Svahy Středová, ulice Slovenská a Kostelec.

Problémy dnes Dopravní podnik Zlín – Otrokovice (DSZO) zaznamenal i na Jižních Svazích Kocandě. „Kolem deváté hodiny ráno tam uvízl jeden z našich autobusů. Poslali jsme tam pracovníky Technických služeb, kteří se o to postarali a teď už je vše v pořádku,“ informoval ředitel DSZO Josef Kocháň. Dodal, že ostatní linky jezdí zatím poměrně bez problému jen s několikaminutovým zpožděním.

Bez větších komplikací se zatím obešla autobusová doprava. „Zatím se nám daří jezdit celkem bez problému. Dokonce jsme zatím nezaznamenali žádná velká zpoždění. Maximálně do deseti minut,“ poznamenal zlínský dispečer ČSAD Vsetín Břetislav Růžička.

Problémy zaznamenala už i policie. „Mezi Slavičínem a Pitínem byla ráno uzavřená silnice. Přes cestu se tam zkřížila souprava. Teď už by však měla být plně průjezdná,“ řekla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Doplnila, že na celém území okresu se od rána stala spousta drobných nehod se škodou do sto tisíc, které se ale obešly bez zranění.

Situace na Valašsku

Zataženo, trvalé sněžení a teploty okolo pěti stupňů pod nulou. Taková je aktuální situace v pátek 20. února ráno na Valašsku. Podle silničářů jsou prozatím všechny silnice sjízdné. Nutná je ale opatrnost. „Samozřejmostí je zimní výbava. Kdo nemusí, neměl by vyjíždět,“ upozornil jednatel společnosti Správa a údržba silnic Valašska Josef Tomečka.

Podle jeho slov leží na silnicích první třídy v regionu asi dvou až třícentimetrová kašovitá vrstva sněhu. „Na silnicích nižších tříd je asi patnáct centimetrů zajetého sněhu, tvoří se koleje i sněhové jazyky,“ přiblížil Tomečka.

Silničáři mají v terénu dvanáct sypačů a deset traktorových radlic. „Do oblasti Beskyd a na Pustevny vyjely také jedna sněhová a jedna ledová fréza,“ doplnil Tomečka. Prozatím není hlášen žádný úsek, který by byl neprůjezdný nebo nesjízdný.

Situace na Kroměřížsku

Neustálé přívaly sněhu zaměstnávají všechna střediska Správy a údržby silnic na Kroměřížsku. Silničáři poslali do boje se sněhem veškerou techniku, dokonce požádali o pomoc i některé firmy a zemědělská družstva.

Silnice jsou podle aktuálních informací v celém regionu sjízdné, na některých místech jen s největší opatrností. S největším množstvím sněhu se potýkají tradičně na Bystřicku. „Všechny sypače a radlice jsou v terénu. Zatím ale žádné problémy hlášené nemáme,“ říká z dispečinku bystřického střediska Stanislav Smýkal. Podle něj musela být na nejrizikovější úsek mezi Tesákem a Trojákem nasazena sněžná fréza, která zvyšuje v těchto místech průjezdnost.

Další traktory a radličky navíc od soukromníků pomáhají silničářům plužit i v okolí Kroměříže a na Zdounecku. „Povolali jsme úplně všechny pracovníky. Kdo má ruce a nohy, pomáhá. Ale ani my nemáme dosud hlášené žádné problémy,“ prozradil v pátek dopoledne Eduard Horák ze střediska ve Zdounkách.

zpravodajové Deníku