Ochlazení dovolilo zahájit výrobu umělého sněhu i na Slovácku.

Deníku to potvrdili jejich provozovatelé, kteří netrpělivě čekají na vhodné povětrnostní podmínky.

Na Mikulčině vrchu by rádi vlek zprovoznili už o nadcházejícím víkendu

„Ve chvíli kdy, začalo mrznout, jsme zahájili zasněžování sjezdovky Lopata, kterou bychom rádi o víkendu otevřeli,“ prozradil vlekař Milan Novák, který se už těší na premiérové využití nového stroje na výrobu umělého sněhu. Ten při loňské teplé zimě neměli příležitost na Mikulčině vrchu využít.

Na provoz už netrpělivě čekají v Osvětimanech. „Dokončili jsme druhý svah pro snowboardisty se třemi překážkami a také venkovní bufet,“ uvedla provozovatelka osvětimanského areálu Kamila Mynářová. „Pokud děla pojedou ve dne v noci, mělo by se u nás lyžovat mezi svátky,“ doplnila.

V Břestku, kam míří především rodiny s dětmi, podle majitele Zdeňka Mendla dokončili šedesátimetrový dětský vlek. „Výrobu umělého sněhu u nás zastavily technické potíže,“ povzdechl si Mendl.

Jediným svahem v regionu, na kterém se lyžaři dosud mohli vyřádit, je ten stupavský. Tam již tradičně bývá sezona nejdelší. V těchto dnech je jeho sjezdovka pokrytá čtyřiceti centimetry umělého sněhu po celé jeho třísetmetrové délce. „U nás jsme dokončili klimatizovanou restauraci, kde vedle nabídky jídel si budou moci návštěvníci vybrat i ze tří druhů piv,“ uvedl majitel areálu Lubomír Orel.

Ve Strání zatím zařízení na výrobu umělého sněhu chybí, a tak tam čekají na výraznější sněhovou nadílku. „Pořídili jsme stroj na úpravu svahu. Doufáme, že letos jej využijeme,“ poznamenal provozovatel straňanského lyžařského svahu Josef Janovský.

Dokončený můstek pro snowboardisty, na němž by se mělo konat i několik závodů, nabídne lyžařský areál v Nezdenicích. Podle předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu se však v nejbližší době jiného než umělého sněhu nedočkáme.

„Vliv tlakové výše s velkou oblačností, ale beze srážek bude přetrvávat i o víkendu. Během svátků bude zřejmě slabé sněžení přecházet do slabého deště,“ naznačila předpověď pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu Ivana Záluská.

Přečtěte si také:

Lyžařská školička pro děti

Lyžuje se jen už ve Stupavě

Vleky jedou, Lopata přilákala stovky lyžařů