Sobotní a nedělní ukázka slunovratového rituálu ohně a plodnosti demonstrovala pravděpodobnou oslavu z pohanských časů. Pozornosti se těšila také vojenská šarvátka, odehrávající se v prostoru mezi vstupní bránou a návsí slovanské vesnice. „V kostýmu, a ještě k tomu v poledne, kdy slunce pálilo, bylo opravdu horko, ale za ten výsledek a pozornost diváků to stálo,“ podotkl jeden z bojovníků Jiří Novotný.

Těm pak Lucie Herudková z Havířova, členka Velebova lidu, podávala na posilnění po velkém boji luštěninovou kaši. I přesto, že v ní chybělo maso, bojovníci se po jejím snědení olizovali až za ušima.

„Kaše byla v osmém století našeho letopočtu určena pouze pro chudinu. Na hostinu pro vladyky jsem připravila podle staroslovanského receptu ragú ze zvěřiny, zelný pokrm, mísy šunky a kaši s borůvkami,“ svěřila se Herudková.

Program víkendové akce byl vyplněn řemeslnými bloky. Na své si přišly i děti, které se zapojovaly do různých her a soutěží. „Připravit tak nabitý dvoudenní program stálo týdny náročné práce,“ konstatoval vladyka Velebova lidu Petr Trysčuk, který ve skanzenu účinkoval i s manželkou Karlou a sedmiměsíčním synem.

Největším zážitkem pro návštěvníky byla v neděli v pravé poledne ukázka staroslovanské svatby, která udělala pomyslnou tečku za oslavami slunovratu.

Více se dočtete ve středu 25. června v týdeníku Slovácké noviny