Myslela jsme si, že velkou kobylku. Když ale přišli blíž a měli v ruce kudlanku, zůstala jsem chvilku stát v úžasu, protože u nás v přírodě jsem ji ještě nikdy neviděla,“ přiznala Hradišťanka. A nebyla zdaleka sama, kdo v poslední době podobné setkání zažil. Zdá se totiž, že Slovácko zažívá malou „kudlankovou“ invazi.

Když na Facebooku ve skupině Co mě štve i těší v Uherském Hradišti zveřejnil Milan Jiřikovský v neděli 10. září snímek kudlanky pořízený u vlakového nádraží v Uherském Hradišti, během pár hodin přibyly ve vlákně další fotografie z Uherského Hradiště či Buchlovic.

Hojný výskyt kudlanek nábožných, jak zní přesně jejich název, potvrdil Slováckému deníku i Květoslav Fryšták, známý milovník přírody a pracovník odboru životního prostředí ve Starém Městě.

Podolí získalo unikátní komplex mokřadů a tůní.
Mokřady v Podolí budou hlídat fotopasti

„Sám jsem v neděli u kostela svatého Ducha našel tři kudlanky. Měl jsem práci v Event centru, a když jsem o přestávce vyšel ven, dvě seděly na betonovém sloupku, další pak jen o pár metrů dál vedle záhonů,“ prozradil Květoslav Fryšták.

Poznamenal, že najít tři kudlanky na jednom místě byl pro něj šok. „Kudlanky se tady sice vykytují, ale spíš vzácně. Přemýšlel jsem nad tím, ale neumím vysvětlit, proč je nyní jejich výskyt tak masový. Asi to bude teplejší klima, které kudlankám vyhovuje,“ dodal.
Tuto jeho domněnku potvrdil hradišťský entomolog Albert Gottwald, který na kudlanky narazil v Míkovicích.

Ilustrační foto
Na Slovácku se rodí holčičky

„Je to teplomilný druh, který žije převážně v jižní Evropě. Příčinou, že se tady trvale zabydlují a postupují dál směrem na sever, je teplé počasí, které jim svědčí,“ konstatoval Albert Gottwald. Podle něj nic nebrání tomu, aby se zde kudlanky množily dál. „Samičky kladou vajíčka do kokonů, ve kterých současné mírnější zimy bez problémů přečkají. Nemají taky žádné přirozené nepřátele, ulovit je mohou jen ptáci a mláďata případně menší dravý hmyz,“ vysvětlil.

Obávat se kudlanek ale není na místě. Nejsou nebezpečné ani člověku, ani přírodě.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti, 2017
Vyhrála fotka šohajíčka u sukní

„Nemají žádné jedové orgány, kusadly vás také neporaní. Mají jen přední nohy uzpůsobené k chytání hmyzu. Nekonzumují žádné rostliny, není to nebezpečný druh, naopak je chráněný,“ upozornil Albert Gottwald. 

Mapováním výskytu kudlanek v České republice se zabývá web biolib.cz, kde v posledních dnech hlásili lidé výskyt kudlanek na dalších místech Zlínského kraje – například v Otrokovicích, Zlíně či Vsetíně.

Kudlanka nábožná (mantis religiosa)
- vyskytuje se hlavně v jižní Evropě, tropické Asii a Africe
- dříve nebyla v České republice příliš rozšířená, vyskytovala se pouze na Jižní Moravě
- dorůstá délky mezi 40 a 80 mm
- živí se převážně hmyzem, ulovit může i ještěrky
- umí se dobře maskovat, na kořist dokáží strnule číhat i řadu hodin
- má typickou trojúhelníkovou hlavu s velkýma očima
- je jediným druhem hmyzu schopným otáčet hlavou tak, že se mohou dívat i za sebe
- mají dva páry křídel, samička dokáže popolétnout jen o metry, sameček o desítky metrů
- je u nich známý manželský kanibalismus, kdy samička po páření sežere samečka. Děje se tak hlavně v době nedostatku potravy
- v České republice je kriticky ohrožená a chráněná zákonem
Zdroj: www.chovzvirat.cz