„Letošní páleničářská sezona bude nejslabší, co pamatuji. Zatímco v minulých letech jsme ji zahajovali v posledním červencovém týdnu a za sezonu jsme vypálili 40 až 50 tun meruňkových kvasů, letos jsme jich v meruňkovici proměnili je čtyři kotle," posteskl si dlouholetý kunovický páleničář Jiří Šácha. Kolik bude švestek, to si nedovoluje odhadnout, protože nachově modré plody jsou někde ještě na stromech, pokud tedy jejich květy na jaře nepomrzly. V plynofikované pěstitelské pálenici začali s přeměňováním kvasů na destilát 27. srpna a pálí kvasy z letního ovoce jen o sobotách, výjimečně v týdnu.

V jalubském zahrádkářském lihovaru začne páleničářská sezona o měsíc později než obvykle, a to v pondělí 19. září. Už nyní je ale zřejmé, že letos bude velice krátká. „Úroda meruněk byla nulová, modrého ovoce bude proti loňsku třetina. Z durancií, které pěstuji, jsem měl v minulých letech až 1500 litrů kvasu, letos ho mám jen dvě stě litrů," hořekuje jalubský páleničář a předseda tamních zahrádkářů Jindřich Zapletal. Kudy si podle něj našel mráz cestičku, tam švestky sežehl, ale kde se jim vyhnul, tam jsou jimi stromy obsypané a pěstitelé musejí větve stromů zabezpečit podpěrami, aby se nepolámaly. Podobně mluví pěstitelé i páleničáři v Nedakonicích, Bystřici pod Lopeníkem či v Popovicích. „Bydlím v mrazové kotlině při železniční trati, kde květy švestek a meruněk pomrzly. Nahoře ve vesnici někteří lidé podpírají přetížené stromy, aby se větve pod tíhou švestek nepolámaly," okomentoval úrodu švestek v Popovicích předseda tamních zahrádkářů Jiří Vratislavský.

Podle něj začne v popovické pálenici sezona až od počátku listopadu, jak už je tu ostatně léta tradicí.

Ačkoliv přeměna letních kvasů v destiláty se v buchlovické pálenici rozběhla jako první na Slovácku 3. srpna, s ovocem na pálení to zatím žádná sláva není. Kvasy z letního ovoce k vypálení do ní přivážejí lidé nejen z regionu ve středu a v sobotu. „Když je potřeba, vypálíme zájemcům kvas podle domluvy i v jiný den. Meruňkové kvasy jsme pálili jen čtyři, byly ze Stříbrnicka. V Buchlovicích se meruňky neurodily, durancií a švestek je proti loňsku o víc než polovinu méně," povzdechl si vedoucí pálenice Jan Stockmann.

V srpnu vypálili buchlovičtí páleničáři z letních kvasů, z raných a bosenských švestek 283 litrů absolutního alkoholu. Slivovice z nachově modrého ovoce by měla v pálenici začít téct až od 1. listopadu.