„Je to nejvýznamnější a nejnavštěvovanější sklářský veletrh na světě a proto je právě tam vhodné představit nové výrobky. Tento veletrh nám mimo jiné představuje nové trendy i celosvětový vývoj sklářského průmyslu," uvedl ředitel Skláren Květná Marek Mikláš s tím, že letos navštívil ještě veletrhy zaměřené hlavně na gastronomický sortiment, a to v Chorvatsku, Číně a Indonésii. Nedávno se vrátil z veletrhu v Dubaji, kde s vedením společnosti Crystalite Bohemia, jejíž součástí Sklárny Květná jsou, prezentoval před arabskými šejky ruční a dekorované výrobky.

„Na Blízký Východ sklo dodáváme již několik let ve spolupráci s tamějšími partnery. Letošní účast společnosti Crystalite Bohemia na dubajském veletrhu byla naše premiéra, kterou považujeme za úspěšnou. Zájem vzbudily především tradiční, ručně vyráběné a zlatem dekorované sady, například kolekce Donna, čajové soupravy a série Romana," dodal Marek Mikláš. Podle něj je tento trh dlouhodobě mimořádně perspektivní a společnosti Crystalite Bohemia má pomoct nahradit výpadek exportních příležitostí na ruský a ukrajinský trh.

Sklárny Květná, kde v současnosti pracuje 153 lidí, jsou nejdéle fungujícími sklárnami v celé České republice a zaměřují se na ruční produkci skla. Výrobky dekorují různými technikami, například broušením, hranováním, rytím, leptáním, matováním, malováním či zlacením. Sklárny tam založil v roce 1794 kníže Lichtenstein. Výrobu leptaného skla v Květné zavedli, jako ve druhé sklárně v Evropě, již v roce 1897. Od roku 2005 začaly Sklárny Květná spolupracovat s předními českými designéry (Olgoj Chorchoj, Rony Plesl, Bára Škorpilová). Tímto sortimentem chtěly sklárny oslovit nové zákazníky a vytvořit tak nový, aktivní systém obchodování. Tento záměr ale nevyšel a dovedl firmu až na pokraj krachu. Zachráncem byl pro Sklárny Květná jejich nynější majitel Lubor Cerva, který je 6. ledna 2011 koupil a začlenil do struktury společnosti Crystalite Bohemia.

Tradiční výrobu skla, představí v areálu Skláren Květná na dni otevřených dveří 4. července od 8 do 13 hodin. Návštěvníci se tam mohou těšit na kvalitní sklo za akční ceny, občerstvení, atrakce pro děti, ohňovou show, ukázku hasičské techniky, jízdu na koních, ponících a v případě příznivého počasí mezi osmou a devátou hodinou na start horkovzdušného balonu.