Rezervovat si svůj pobyt začínali zájemci nejen ze Slovácka už v první polovině letošního roku. Kapacitu pak většina penzionů zaplnila na maximum už před několika týdny. Objednat si pokoj či chatku v závěru roku je proto takřka nemožné.

„Všechny rezervace máme vyčerpané. Teď už musíme zákazníky jen odmítat. Stejný stav u nás byl i loni, kdy jsme měli taky plně obsazeno,“ zmínila Marie Zdražilová z Horské chaty Arnika, která disponuje bezmála sedmdesáti místy.

V Buchlov Parku slaví poosmé

Podobná situace panuje i ve chřibském hotelu Buchlov Park. Tamní personál se o zaplněné středisko bude starat už osmý silvestr. „Hotel jsme v během let rozšiřovali, ale návštěvníků pořád přibývá. Naši klientelu z velké části tvoří i zahraniční hosté. V současné době už máme například i pár rezervací na konec příštího roku,“ uvedl jednatel společnosti vlastnící hotel Buchlov Park Raf Craenhals.

Poslední volná místa nabízí pouze Horská chata Valmont a Rekreační středisko Kopánky, které stojí na Mikulčině vrchu v Bílých Karpatech. Důvodem ani ne z poloviny zaplněné kapacity však není nezájem lidí, ale stornování několika pobytů na poslední chvíli. „Nedávno jsme měli plný stav. Dvě asi dvacetičlenné skupiny ale před několika dny odřekly. Naráz jsme se tak ocitli na třiceti procentech kapacity. Lidi se hlásí pořád, ale nevím, jestli se nám podaří zaplnit všechna místa,“ kalkuloval majitel Rekreačního a školícího střediska Kopánky Milan Sokola.

Totožný problém řeší i Jan Šesták z Horské chaty Valmont. Stále ještě ale věří, že se zhruba polovinu návštěvníků podaří doplnit. „Problém byl v rezervaci našich vlastních zaměstnanců bez vybrání záloh. Ti také před nedávnem odřekli. Věřím ale, že kapacitu zcela nebo z převážné části zaplníme,“ míní Šesták.

Slavit konec roku na horách je stále populárnější. „Dříve jsme slavili konec roku ve městě. Pak se nám ale narodila dcerka, a tak vyrážíme i s přáteli na dva dny na hory. Děti během dne sáňkují, večer jsou utahané a spí na pokoji. Na horách je navíc senzační atmosféra,“ chválí si pobyt v přírodě dvaatřicetiletá Monika Pokorná z Uherského Hradiště.