Informoval o tom biolog a majitel soukromé rezervace Vlčí prameny pod Velkým Lopeníkem Lubomír Pospěch.

„Vypadá to, jako kdyby se mně chtěli mstít za to, že tudy provázím návštěvy, organizuji výzkum a o své práci přednáším a publikuji,“ poznamenal Pospěch s tím, že u dotací nejde o velké peníze, ale při údržbě krajiny a ochraně výjimečných lokalit není financí nikdy dost.

Bouřlivé jednání Pospěcha s vedoucím správy CHKO Jiřím Němcem zažili také další lidé. „Byl jsem osobně svědkem nevybírávaného chování Jiřího Němce vůči panu Pospěchovi. Víc o jejich sporu však nevím,“ uvedl pracovník uherskohradišťského odboru životního prostředí Květoslav Fryšták.

Vedoucí Správy CHKO Bílé Karpaty Jiří Němec však považuje takové výtky za neopodstatněné. Pokud má někdo pocit, že Správa straní velkým podnikům na úkor malých soukromých zemědělců, tak je to podle Němce nesmysl. On sám považuje výzkum a exkurze pro CHKO naopak za žádoucí. Správa oblasti by o nich ale podle něj rozhodně měla vědět.

Chcete se vyjádřit svůj názor? Hlasujte v anketě vpravo!

„Konkrétně v případě pana Pospěcha se ukázalo, že na jeho pozemcích žádný seriózní výzkum neprobíhá,“ neodpustil si Němec kritickou poznámku.
O nevstřícném přístupu zástupců CHKO však hovoří i další hospodáři z bělokarpatských lokalit. „Podobně špatné zkušenosti má s úředníky správy CHKO řada drobných zemědělců s novým přístupem k ekologickému hospodaření, překvapivě na rozdíl od velkých společností.,“ uvedl zemědělec a ochranář Jan Miko ze Starého Hrozenkova, který je také spoluautorem filmu Prapodivný svět, oceněného na více než dvaceti světových festivalech. Mnozí podle Mika často chování zástupců CHKO vnímají jako zvůli státní správy.