„Rádio nepouštíme, jen hudbu z ‚flešky‘, na televizi nám běží pouze fotografie z našich akcí, přesto musíme platit přes deset tisíc korun ročně. Jsou to peníze vyhozené do kanálu,“ zlobí se Ladislav Soviš, provozní hradišťské restaurace La Brusla. Ochranný svaz autorský (OSA) si účtuje 3400 korun, INTERGRAM, což je nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů, dokonce 7200 korun. Podobně nebo ještě hůř jsou na tom další restaurace či bary. „My jsme ještě malí, máme jen jednu televizi. Raději ani nechci vědět, kolik musí platit třeba sportbary,“ dodává Ladislav Soviš.

Hody v Babicích, 2016. Ilustrační foto.
Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Kolik stojí poplatky v zařízení s více televizemi, moc dobře ví Pavel Dobeš mladší. „Dohromady platíme asi pětadvacet tisíc korun. Jsou to šílené peníze, a jestli se ty částky měly ještě zvyšovat, tak je to nehoráznost,“ konstatoval provozní Cafe baru La Rosco.
Boj proti neustále se zvyšujícím poplatkům dlouhodobě vede slovácký senátor Ivo Valenta. Ten tvrdí, že OSA vybírá část autorských poplatků neoprávněně. Novela autorského zákona totiž přikazuje kolektivním správcům autorských práv povinnost nechat si schválit letošní sazebník, ve kterém došlo k navýšení autorských poplatků až o padesát procent, u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS), což se podle něj nestalo.

„Provedené právní rozbory jednoznačně potvrdily, že OSA a další kolektivní správci mají povinnost předkládat UOHS ke schválení sazebníky autorských poplatků v případě, že růst poplatků je vyšší než trojnásobek inflace. A zároveň UOHS má povinnost rozhodnout o přípustnosti takového navýšení. OSA se donekonečna nemůže vymlouvat a je třeba, abychom ji donutili řídit se novelizovaným zákonem,“ řekl Ivo Valenta.

Ilustrační foto.
Volby 2017: Víte komu dáte svůj hlas?

Senátor zároveň vyzval všechny živnostníky, pořadatele akcí, obce a další poplatníky autorských poplatků, aby do závazného vyřešení vzniklé právní situace neuzavírali s OSA žádné další smlouvy, neplatili autorské poplatky a vyčkali na stanovisko UOHS a případně Ministerstva kultury, které má dohlížet na kolektivní správce autorských děl. To by podle něj mělo zastavit protiprávní chování OSA.

Kašna na Masarykově náměstí
Hradiště založil před 760 lety Přemysl Otakar II.

Upozornil však, že se to týká jen smluv, které byly uzavřeny po 20. dubnu 2017, kdy novela vešla v platnost. Podnikatelé, kteří s OSA uzavřeli celoroční smlouvu a podepsali ji ještě před tímto datem, budou mít asi smůlu. „Podle právních rozborů budou zřejmě takové smlouvy platné i přesto, že zahrnují dramaticky navýšené autorské poplatky,“ pokrčil rameny Ivo Valenta.
OSA se proti jeho tvrzení ostře ohradil.

„Naprosto odmítáme tvrzení senátora Valenty, který zjevně účelově překrucuje fakta. OSA svým zákonným povinnostem dostál a postupuje dle litery zákona. Je alarmující, že jeden ze zákonodárců šíří poplašné zprávy a navíc vyzývá k nedodržování zákonů,“ nechal se slyšet předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Na názor se Slovácký deník zeptal i na Ministerstvu kultury, odpovědí se mu ale nedostalo.

OSA v loňském roce rozúčtoval 138 338 skladatelům a textařům, jejich dědicům a nakladatelům ze 77 zemí celého světa rekordních 788 milionů korun, což bylo o 103 miliony více než v předchozím roce. OSA v roce 2016 za práva autorů hudby zinkasovala částku 929,8 milionu Kč. Průměrná režie OSA v roce 2016 činila 14,14 %. (Zdroj: OSA)

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ve své kanceláři.
Lídr ODS Stanislav Blaha odpovídal ON-LINE čtenářům Deníku
Lídr kandidátky TOP 09 ve Zlínském kraji Kristýna Zelienková.
Kristýna Zelienková, kandidátka do poslanecké sněmovny odpovídala ON-LINE
Radek Vondráček (ANO 2011)
ON-LINE rozhovor s Radkem Vondráčkem, lídrem hnutí ANO