Mladí folkloristé divákům slibují nevšední zážitek, pestrost a také pohled do historie.

„Původně jsme uvažovali o názvu Tančírna, ale nakonec jsme se rozhodli jinak. Mnozí lidé, kteří dnes v Cifře tancují, se k připojení se k souboru rozhodli skrze zvykoslovné tradice.

Tady se pak poprvé v životě setkali nejen s krojem, ale postupně i jinými tanečními technikami, než nabízí lidové umění našeho Slovácka. Proto ten frak," vysvětlila choreografka Lenka Kraváčková. Žánrovou pestrost tanečních nácviků prý její svěřenci na pódiu využijí.

„A nemusí se zrovna jednat jen o nefolklorní choreografie, kterých prezentujeme poskrovnu spíše jako zpestření. Techniky převzaté z klasického tance nebo správné držení těla jsou výborným rozšířením pohybového repertoáru a zužitkujete je i v předvádění folkloru," dodala Lenka Kraváčková.

Kromě ní na slavnostním pořadu umělecky spolupracovali i Yvona Čižmárová, David Pavlíček, Ivo Mikuš a Ladislav Peřestý, cennými radami přispěla i etnografka Ludmila Tarcalová.

I když program ještě nebyl uveden, už teď se dá hovořit o jeho zvláštním osudu. „Původně jsem jej připravovala pro jiný soubor. Nebyla ale pro to tehdy vhodná doba a od návrhu se upustilo. Šel do šuplíku a teď, osmnáct let poté, to už snad konečně klapne," je přesvědčena vedoucí Cifry.

Detaily o jednotlivých číslech ale prozradit nechtěla ona ani tanečníci. „Můžu říct, že při nácvicích jsme se pěkně zapotili. Některé kombinace jsou opravdu obtížně zapamatovatelné," podotkl jeden z tanečníků Martin Bilík.

O tom, jak nakonec Cifra pořad Od tradice ke kroji i fraku zvládla, se můžete sami přesvědčit tuto sobotu od 19.30 nebo den nato od 16 hodin v uherskohradišťském Klubu kultury.