„Existence našeho sboru je založena na ochotě, odhodlanosti a statečnosti členů. Ti bez ohledu na svůj volný čas, možné nebezpečí a materiální požitky kladou na první místo poslání své organizace, a to pomoci bližnímu v případě potřeby," řekla v sobotu na slavnostním zasedání hasičů starostka obce Jitka Točková. Ocenila čestným uznáním sílu a statečnost 65 členů hasičské jednotky za bližního, ale i dobrovolnost, která je spojuje při pomoci spoluobčanům v případné nouzi.

Salaští hasiči věnují kromě své práce hodně času výchově dětí od tří do deseti let k protipožární ochraně. Na mladých stavějí Salaští budoucnost své organizace. „Závidím Salašským, s nimiž má naše obec družební styky, jak se jim daří práce mladým hasičským dorostem, ale i ten velký zápal mužů a žen pro hasičský sport," svěřil se Marián Mičech (54), předseda Dobrovolného hasičského zboru (DHZ) Mojš, který se několika kolegy přijel oslavit významné jubileum hasičů v družební obci Salaš. Připomenul, že hasiči z Mojše pozvou koncem července Salašany na oslavy 85. výročí tamní osmačtyřicetičlenné organizace DHZ.

Práce salašských hasičů, to samozřejmě není jen neustálý hon na červeného kohouta. Významně se podílejí na kulturním a společenském životě obce. „Před pěti lety jsme obnovili fašankové obchůzky obcí a pochovávání basy, loni zase ples hasičů, několik let se podílíme s obcí na pořádání tradiční neckiády a ve výčtu akcí bych mohl pokračovat dál," vypočítával starosta salašských hasičů Lukáš Snopek. Ten podle starostky obce dosahuje se sborem vynikajících výsledků na poli požárního sportu i v dalších aktivitách, ale také se jako zastupitel významně podílí na životě obce. „Přála bych si, aby naši hasiči pracovali tak dobře jako nyní, a to alespoň sto let," řekla s úsměvem Jitka Točková.

Že to nebylo z její strany jen fandovstí k modrým uniformám, o tom vzápětí přesvědčila čísly a fakty o činnosti hasičů, stejně jako starosta Okresního sdružení hasičů Uherské Hradiště Václav Holásek. „Salaš je jednou z nejmenších obcí Slovácka, ale prací hasičů jedna z velkých. Měl jsem tedy dnes tu čest udělit salašskému sboru medaili OSH a Marii Slámové jedno z nejvyšších hasičských vyznamenání Medaili sv. Floriána," řekl Václav Holásek.

Po slavnostním shromáždění přestřihla starostka obce symbolickou pásku od rekonstruované hasičské zbrojnice, jejíž obnova vysála z obecního rozpočtu 40 tisíc korun.

Úderem 21. hodiny začala noční soutěž v požárním útoku devíti mužských týmů a dvou ženských. Prvenství si vybojovalo družstvo hasičů z Hradčovic před Litenčicemi a áčkem Salaše. V kategorii žen zvítězil tým Salaše před Bílovicemi.