„Ode mě žádná havěť nepochází, já jsem čistotná,“ brání se nařčení Irena Šebková. Podle ní jsou její sousedi zákeřní a za škůdce v domě mohou jiní nájemníci.

„Kalich naší trpělivosti už přetekl, proto jsme se situaci rozhodli medializovat. Všichni sice víme, že Irena Šebková je psychicky nemocná a bereme to v potaz, jenže ve svém bytě druhým rokem schraňuje hadry, ve kterých se jí množí rusi a štěnice. Ti se pak rozlézají po baráku a nikdo nám nedokáže pomoct,“ svěřila se Slováckému deníku Zdeňka Musilová, jedna z obyvatelek bytového domu.

Své tvrzení zakládá na očitém svědectví i výpovědi ostatních sousedek, které několikrát přistihly Irenu Šebkovou před domem větrat nalezené oblečení.

Ilustrační foto.
V Bánově zmizela ze zaparkovaného auta horská kola za 170 tisíc

Staré hadry jsou útočištěm hmyzu

„Máme fotografie, dokonce jsme volali i městskou policii. Jakmile totiž začala protřepávat kusy věcí, vyletělo z nich hejno rusů a štěnic. Protože nemají rádi světlo, ihned se shlukovali v rozích na fasádě našeho domu,“ líčila pro citlivější jedince hororový scénář další z podnájemnic Ludmila Maňásková.

Před časem se proto obyvatelé obrátili na město, jemuž bytový dům patří. Jeho odpověď je ale neuspokojila.

„Řekli nám, že paní Šebková je v exekuci, že se o jejím vystěhování jedná u soudu, prý musíme prostě počkat. Jenže už čekáme dost dlouho a nic se neděje,“ zlobí se Zdeňka Musilová.

Obyvatelé prý neuspěli ani ve snaze najmout deratizátora. Na jeho doporučení by se totiž muselo vyčistit především ohnisko švábů. Jenže Irena Šebková odmítá do bytu kohokoliv pustit.

Uherskohradišťská nemocnice. Ilustrační foto.
Už žádné čekání. Zjistěte si, kolik je v nemocnici pacientů

Derazitace musí začít v ohnisku švábů

„O deratizátorovi nic nevím, nicméně do bytu bych ho stejně nepustila. Já jsem čistotná. Každý den vytírám podlahu nebo peru prádlo. U mě rozhodně nic nenajdete, ode mě žádná havěť nepochází,“ tvrdí.

Skladování oblečení vysvětluje starostí o syna, kterého má z prvního manželství. „To všechno mu nechávám, stejně jako vnučkám, kterým se nějaké věci budou určitě hodit,“ řekla.

Sama se s brouky v bytě setkala. „Jak je uvidím, tak je hned vymetám, nebo hodím do krabice, kterou pak venku vytřepu. Myslím, že se to k nám rozlézá od ostatních nájemníků, ale já se s nimi nebavím,“ dodala Irena Šebková.

Město potíže v domě přiznává, prý už tam i několikrát provedlo dezinsekci.

„Jsou tam dlouhodobé problémy s jednou nájemnicí. Kvůli výskytu parazitů jsme v celém domě opakovaně provedli dezinsekci, bohužel bez většího efektu,“ poznamenal mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.

Vedoucí fyzioterapeutka Kroměřížské nemocnice Pavla Zemanová
ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Majitel domu musí postupovat razantněji

Město jako vlastník má možnost zakročit důrazněji.

„Občanský zákoník říká, že pronajímatel může provést nezbytné úpravy či zásahy v pronajatém bytě s tím, že je nájemce povinen je strpět. Razantnějším prostředkem je poté skončení nájmu pro hrubé porušení nájemní smlouvy, které lze v určitých případech uplatnit bezodkladně,“ uvedl Jan Hoferek, vedoucí občanské poradny v Uherském Hradišti.

Město se podle všeho na první ze zmíněných kroků chystá. „Vzhledem k tomu, že dochází k ohrožení zdraví nájemníků, dojde v souladu se zákonem k otevření všech prostor domu, aby mohla být provedena kompletní dezinsekce,“ slíbil Jan Pášma.