„Akcí s názvem Rybářovy žně byly velice nadšeny naše děti, čtyřletá Michalka a osmnáctiměsíční Vašík. Z osmimetrového podvodního proskleného tunelu jsme sledovali spokojeně plovoucí ryby. Děti na nich mohly oči nechat," vyprávěla plná nadšení jejich maminka Petra Filáková.

Na Rybářovy žně se lidé vypravili nejen proto, aby se seznámili s životem živočichů ve vodě i kolem vody, ale také s běžným nářadím, náčiním a oblečením rybářů při podzimních výlovech rybníků. Děti si mohly na takzvaném kádišti vyzkoušet pomyslné třídění ryb, házení udicí na přesnost a na naučné stezce biocentra plnit nejrůznější úkoly.

EXPOZICE ŽIVÁ VODA MÁ ZA SEBOU DALŠÍ REKORDNÍ SEZONU

„Ke spokojenosti návštěvníků a gurmánů zavítal na naši akci Michal Zelenka, majitel malé rodinné firmy z jihočeské Mladé Vožice. Nabídl jim bio dobroty ze sladkovodních ryb, které mu vyvíjí Jihočeská univerzita, Katedra potravinářství," informoval správce Živé vody Jiří Kroča. Protože pan Zelenka pracoval v Rakousku, přivezl s sebou v netradiční úpravě maso z jeseterů, zlatého sumečka či sivena amerického.

Správce Živé vody neskrýval radost nad mimořádně úspěšnou návštěvnickou sezonou. „Tu loňskou, v pořadí už třetí, jsme s počtem 85 tisíc návštěvníků považovali za rekordní. Ta letošní bude ještě fantastičtější. K 28. říjnu prošlo Živou vodou 126 tisíc lidí, a to nám do konce roku zbývají ještě da měsíce," liboval si Jiří Kroča.

KAPR JONÁŠ DOSTAL TĚŽŠÍHO A DELŠÍHO SPOLUBYDLÍCÍHO

Prozradil, že z podvodního tunelu pod hladinou expozičního rybníka, v němž je 750 krychlových metrů vody, mohou lidé obdivovat víc než 30 druhů ryb. Raritou je mezi nimi šestnáctiletý kapr Jonáš, vážící 26 kilo a měřící 116 cm. V minulých dnech obohatil expoziční rybník tolstolobik bílý o délce 140 centimetrů a vážící 36 kilogramů, ale raritou jsou v expozici sladkovodní vyzy velké.

Michal Zelenka prozradil redaktorovi Slováckého deníku záhadu jménem kapří hranolky. Naporcované filety z kapra je potřeba nařezat po čtyřech milimetrech až ke kůži tak, aby byly rozřezány kostičky ve tvaru ypsilonu. Pak se filet rozřeže na hranolky 2 cm široké a naloží se na noc do marinády ze směsi koření. Naložené hranolky se obalí ve směsi z hladké mouky, červené papriky a citronového pepře, přes síto se vyklepe přebytečná mouka. Hranolky se pak několik minut zprudka smaží na oleji.