Nejčastěji se loví kapři, štiky, líni a amuři

Čištění vodních přítoků a odtoků, příprava čerpadel, podběráků a sítí nyní provází také členy Moravského rybářského svazu v Kostelanech. „Podzimní výlov chovného rybníku jsme naplánovali na zítřek, potrvá ale až do neděle, protože rybník budeme vypouštět dva dny. Část ryb nasadíme do revíru a ostatní dáme na komoru. To znamená, že je uchováme přes zimu a na jaro znovu vysadíme,“ vysvětlil rybář z Kostelan Jiří Němec s tím, že počítá celkově vylovit asi pět metráků ryb.

Výlov bude v Kostelanech, Hradišti i Brodě

V některých místech rybáři pořádají podzimní výlov současně jako akci pro veřejnost. „My jsme to jeden rok zkoušeli, ale neujalo se to. Každého výlovu se však účastní rybáři, jejich rodiny a přátelé,“ dodal Němec.

V Uherském Brodě pořádají výlov hlavního rybníku rovněž o tomto víkendu. Tam je práce pojata jako rybářská brigáda pro členy svazu. „Máme na starosti celkem osm rybníků. Některé už máme hotové, z toho hlavního ryby vylovíme zítra a pozítří a některé rybníky nás ještě čekají,“ poznamenal hospodář Moravského rybářského svazu v Uherském Brodě Zdeněk Mahdal.

Hlučtí rybáři už mají výlov za sebou. „Na krmných rybnících jsme ryby lovili před dvěma týdny. Další výlov nás čeká až v prosinci. Z rybníků jsme vytáhli hlavně líny, štiky a amury, které jsme převezli do dalších rybníků,“ prozradil jednatel Moravského rybářského svazu Hluk Josef Kotačka.

Rybáři v Uherském Hradišti začnou s výlovem malého rybníku právě dnes a hlavního pak zítra. Jeden z rybníků však už zvládli slovit minulý víkend.