Záhy dostanu odpovědi na všechny své otázky a dovím se toho mnohem více. Spolu s několika kolegy novináři a policií vyplouváme směr Kostelany nad Moravou, abychom si posvítili na lodě i rybáře.

„Je docela brzy, většina teprve vstává," varuje nás hned v úvodu kapitán lodi Tomáš Ostrčil ze Státní plavební správy Přerov. Naštěstí jsou už někteří vzhůru a na svých lodích. Jedním z nich je Michal Hampala, který provozuje lodní dopravu po Baťově kanále i Moravě.

„Tak pane kapitáne, ukažte mi osvědčení a potom nám dýchnete," vyzývá zástupce policie vůdce lodi. První „oběť" má všechny papíry i dech v pořádku. Na zvídavou otázku novinářů, co na podobné kontroly říká, odpovídá bez zaváhání.

„Určitě je vítám, podle mě mohou přispět k ještě větší pohodě na vodě. Jako provozovatel lodní dopravy vím, že ne všichni se chovají podle pravidel," komentuje kontrolu Michal Hampala.

Lodí je na Moravě skutečně poskromnu, proto se rozhodneme zkontrolovat i rybáře. Dvojice na levém břehu řeky má z našeho rozhodnutí viditelnou „radost". Po chvíli zjistíme proč. Jednomu z nich totiž chybí rybářský řád, který musí mít při lovu u sebe. Naštěstí pro něj je to menší prohřešek a vyřeší se domluvou.

Policista ale rybáře varuje, že pokud by se to opakovalo, mohl by dotyčný přijít o rybářský lístek. Před našimi zraky také musí přeměřit svůj úlovek. Jedná se o pěkného pětasedmdesát centimetrů dlouhého kapra. Když duo po zhruba deseti minutách opouštíme, myslím, že si oddechnou.

Po žádné lodi ani vidu, ani slechu, proto zrychlíme a míříme směr Kostelany nad Moravou. Loď se rozjede skoro neuvěřitelnou více než čtyřicetikilo­metrovou rychlostí. Na břehu by to tak možná nevypadalo, ale nám na palubě se zdá, že skoro letíme.

„Loď nemá brzy, proto když chceme zastavit, musíme dát zpětný tah," vysvětluje nám kapitán. Do půl dvanácté, kdy palubu plavidla opustíme, stihneme zkontrolovat ještě dvě lodě. Obě z půjčoven. Na jedné se plaví tatínek se syny, jež sem přijeli na týden až z Čech. Na druhé se viditelně popíjí, ale při kontrole zjistíme, že vůdce plavidla dodržuje zákon a nepije nic.

Naše posádka nebyla v sobotu jedinou, která se pohybovala po vodních cestách okolo Uherského Hradiště. Policisté ve spolupráci se Státní plavební správou celkově zkontrolovali 26 lodí a 11 rybářů.

„Pokuty hlídky udělily tři, a to za porušení zákazu vjezdu k vodě," doplnil uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental.