Čtyři z šesti dvoumetrových čtvercových dříků, nesoucí kvádry s textem a vyobrazením, byly postaveny na poutní cestě před velehradskou bazilikou Nanebevzetí Panny Marie, pátý je zhruba uprostřed cesty a šestý je u železniční trati ve Starém Městě.

„Tvar každého z dvaceti zastavení navazuje na tradice božích muk v české a moravské krajině. Sedmnáct zastavení má už své sponzory, byť ne všichni už finančně na ně přispěli, tři zastavení finanční podporovatele ještě nemají,“ naznačil sekretář Matice velehradské Petr Hudec.

Budování Mariánské poutní cesty je podle předsedy Matice velehradské a velkomeziříčského děkana P. Jana Peňáze rozděleno do tří etap. Dílo by mělo být dokončeno v roce 2010. „Byla to Matice, která se vloni, v prvním roce své činnosti, rozhodla podpořit vybudování růžencových zastavení na poutní cestě. Jsem hrdý na to, že dnes mohu být při instalaci první šestice božích muk,“ neskrýval radost děkan Peňáz.

Autorem výtvarných návrhů růžencových zastavení je akademický sochař Milivoj Husák z Lelekovic u Brna a do tvrdého křemenného pískovce z Broumovského výběžku je postupně přenáší kamenosochař Josef Kozel z Klepáčova na Blanensku.