Přesto se v poslední době vedou mezi občany nejrůznější debaty o tom, jestli je mlékárna, která si zanedlouho připomene 102. výročí od svého založení, prospěšnou a perspektivní společností a zda vůbec se svými výrobky na trhu obstojí. Exkluzivní rozhovor na toto téma poskytl Deníku ředitel Laksymy Nedakonice Jaroslav Šuranský (na snímku).

Mezi občany se hovoří o tom, že Laksyma ustupuje z trhu. Jsou to obavy oprávněné, či nikoliv?

Veřejnost mohu ujistit, že jsou to obavy neodůvodněné, a tedy naprosto zbytečné. Laksyma pouze ustoupila od zásobování finálních odběratelů, tedy nezávislé obchodní sítě a jednotlivých obchodních jednotek, a to za ni zajišťuje mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ta měla i dříve v našem okrese svoje obchodní středisko.

Proč zrovna mlékárna z jiné části Moravy?

Se zmíněnou jaroměřickou mlékárnou jsme navázali předloni účinnou spolupráci, nikoliv kapitálovou provázanost. Rozhodujícím odběratelem našich výrobků se značkou Laksyma, jejichž sortiment je zhruba stejný jako v minulých letech, je mlékárna v Jaroměřicích. Ta na základě smluvních vztahů rozváží ze skladů v naší mlékárně najatými auty, nesoucími označení Laksyma, do jednotlivých prodejen i obchodních řetězců naše výrobky, z nichž dvanáct nese prestižní značku KlasA. Tato spolupráce přispívá k zefektivnění dodavatelských podmínek.

Nemusejí se tedy občané ani vaši zaměstnanci obávat, že Laksyma má výrobní potíže, ba co by bylo horší, že by ji chtěl jiný subjekt koupit?

V zásadě nejde o to, ž e by nedakonická mlékárna měla ve stávajícím pojetí vážnější problémy, nebo že by měla zaniknout. Značka Laksyma v Nedakonicích i nadále zůstává. Snahou zaměstnanců je, aby kvalita našich výrobků byla stejná, ne-li lepší než v jiných mlékárenských podnicích v České republice.

Co je tedy hlavním výrobním programem Laksymy?

Hlavní činností je výroba konzumního mléka, kterým je zásobován trh okresu Uherské Hradiště, Hodonín, Zlín, částečně i Kroměříž, ale také nemocnice v Brně, Jihlavě, Třebíči a Jednota Havlíčkův Brod. Čerstvé pasterizované polotučné mléko, balené do polyetylenových sáčků a ekolinových džbánků, je spolu se zakysanými výrobky a smetanovými krémy hlavním výrobním programem naší mlékárny. Její předností je naprosto průhledný tok suroviny, tedy mléka, s relativně malým počtem dodavatelů, s možností soustavné kontroly stavu životního prostředí v regionu, ve kterém se pěstují krmiva, chovají zvířata a produkují výrobky.

Přečtěte si také:

Nedakonické pochoutky obhájily ocenění

Od prosince jsme zdražili všechny výrobky