„Žádné halucinace neprožívali v potemnělých komnatách hradu ti, kteří v nich proti předcházejícím 11. ročníkům ,noček´ spatřili premiérově hned dvě černé paní. Role té mladinké se zhostila Kristýna Janigová (19), podobu té starší na sebe už podruhé vzala Karolína Vašinová z Polešovic, “ uvedla Libuše Mikulová, správkyně hradního depozitáře a členka pořádajícího HB Collegia.

Odmítla jakékoliv děsivé historky o černé paní buchlovské, které se v některých denících objevují, že jednou se na hradě zjevuje v černém oblečení, jindy zase v bílém. Jednou prý škodí, jindy prý jen tiše proplouvá vzduchem. O tak nepravdivou informaci pořádající správa hradu Buchlova a HB Collegium nestojí. „Nikdy se na Buchlově nezjevovala bílá paní, vždycky pouze černá, která varuje před smrtí,“ vysvětlila Libuše Mikulová.

18. CZ&SK HELLO JAZZ WEEKEND 2017. Kolejní nádvoří v Uherském Hradišti
Jazz Weekend dospěl. Hradišťané si jazzový koncert poslechli poosmnácté

Pro dospělé byly Buchlovické noci s černou paní zábava a romantika, pro malé děti možná pohádky, strašidla, třeba i slzy, pro starší kluky a holky zase příležitost zůstat vzhůru do půlnoci nebo i déle. „Pro každého z návštěvníků bylo na hradě připraveno něco zajímavého. Kupříkladu důstojné prohlídky s historickými příběhy, scénky bez strašení i ty trochu strašidelné, při nichž možná i dospělým přecházel tak trochu mráz po zádech,“ uvedla Helena Staufčíková z Buchlovic, která už dvanáctým rokem provází návštěvníky při Buchlovských nocích s černou paní.

Každých 15 minut od půl osmé večer až do půlnoci začínala noční prohlídka pro 35 osob pod tajuplnou lípou, která podle jedné z pověstí roste kořeny vzhůru. Prohlídková trasa pak vedla přes omlazený Taneční sál, třetí nádvoří s mučírnou kastelána, knihovnu, kapli, malý a velký rytířský sál, ložnici a další komnaty.

43. Letní filmová škola Uherské Hradiště. Magda Vašáryová
První zmrzlinu na Filmovce získala Magda Vášáryová

„Do historických kostýmů se k hraným pověstem v 11 místnostech pevnosti oblékla bezmála stovka účinkujících z různých koutů naší vlasti, zaměstnanců, současných i bývalých průvodců, ale i těch, kteří na hradě vypomáhají při pořádání nejrůznějších akcí,“ poodhalila zákulisí Buchlovických nocí s černou paní Libuše Mikulová.

Těm, co na „nočky“ s černou paní kráčeli, nebo už je měli za sebou, se každou hodinu z mostu před branou mezi prvním a druhým nádvořím naskytl úchvatný pohled na půlhodinovou ohnivou show společenstva meče a ohně Novus Origo z Polné u Jihlavy.

Setkání na Javořině. Ilustrační foto.
Slavnosti na Javořině lákají na Banjo Band Ivana Mládka