„Zpočátku bude zataženo a bude pršet nebo padat déšť se sněhem. Přidá se poměrně silný vítr, kvůli kterému se budou ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky,“ upřesnil pracovník holešovské meteorologické stanice Petr Podvala.

Motoristé dnes zaskočeni nebyli. „Právě jedu ze servisu, kde jsem si nechala vyměnit gumy na autě. Mohla jsem to udělat už dřív, ale většinou to nechávám až na poslední chvíli,“ svěřila se Michaela Valigurská ze Zborovic, která se už teď těší, až budou silnice zase suché.

Vidina suché cesty a slunečných dnů se líbí i profesionálnímu šoférovi Romanu Oralovi. „Jezdím každý den už řadu let a takové počasí mě už nepřekvapuje. Bývám však raději, když svítí slunce. Gumy přezuju hned, jak mi to dovolí na podniku,“ řekl řidič, který za svými služebními povinnostmi přijel do Kroměříže až z Prahy.

Připraveni jsou i silničáři, podobné počasí bude nejspíš i zítra

Počasí naštěstí zatím nenadělalo na Kroměřížsku vážnější starosti ani policistům. „Zatím se v okrese v souvislosti se špatným počasím žádná nehoda nestala,“ hlásil dnes odpoledne službu konající operační důstojník z kroměřížské policie.

Na zimu jsou připraveni i pracovníci Správy a údržby silnic Kroměřížska. „Pro nás znamená začátek zimní sezóny už 1. listopad. Začíná se sloužit na dispečinku a posypové vozy i řidiči musejí být v pohotovosti,“ poznamenal výrobní náměstek Vladimír Ivan.

Podle něj je připraveno dvanáct vozů, které mohou v případě nutnosti ihned zasáhnout. Se zásobami drtě a soli jsou na tom prý silničáři také dobře.

„Předzásobení jsme dostatečně. Zbyl nám materiál i z loňska, protože byla mírná zima a tudíž jsme všechno ani nespotřebovali,“ dodal Ivan.